A ciprusi görögök készek tárgyalni az újraegyesítésről

2005.02.24. 18:41

A ciprusi görög kormány kész felújítani az ország újraegyesítéséről szóló tárgyalásokat - közölte csütörtökön a kormány szóvivője. Nicosia a török miniszterelnök ajánlata nyomán szánta el magát a dialógus újraindítására.

A megbeszélések azzal a feltétellel kezdődhetnek újra, hogy az ENSZ gyakorol felettük védnökséget - tette hozzá a ciprusi állami televízióban nyilatkozó Kiprosz Kriszosztomidisz, reményét fejezve ki, hogy a tanácskozások "hamarosan" megkezdődnek.

A nicosiai kormány ezzel Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnök azon közelmúltbeli javaslatára reagált, amely szerint öt fél részvételével fel lehetne venni a tárgyalások tavaly megszakadt fonalát. Indítványa szerint az ötoldalú tárgyalásokon a görög, a török, a ciprusi görög és a ciprusi török kormányfő, valamint Nagy-Britannia miniszterelnöke venne részt.

A kettéosztott Ciprus egyesítése érdekében az ENSZ által kifejtett erőfeszítések kudarcba fúltak, amikor a ciprusi görögök többsége tavaly áprilisban rendezett népszavazáson nemmel szavazott a világszervezet újraegyesítési tervére.

KAPCSOLÓDÓ CIKK