Egyebek mellett az orosz demokrácia, Irán és Oroszország WTO-tagsága lesz a témája Vlagyimir Putyin orosz és George Bush amerikai elnök pozsonyi csúcstalálkozójának. A szlovák fővárosban példa nélküli biztonsági intézkedéseket vezettek be az esemény miatt. Az amerikai elnök délelőtt nyilvános beszédet is mond Pozsony központjában.

Soha nem látott biztonsági intézkedések közepette találkozik egymással Pozsonyban csütörtökön George Bush amerikai és Vlagyimir Putyin orosz elnök. A csúcstalálkozó feszültnek ígérkezik, miután Bush európai körútjának brüsszeli állomásán jelezte: demokráciából leckét készül adni Putyinnak. Mint mondta, emlékeztetni kívánja kollégáját a demokrácia alapelveire, mint amilyen a jogállamiság, az emberi jogok, a sajtószabadság tiszteletben tartása. Az amerikai elnök várhatóan a Jukosz-ügyet és az ukrán választásokban játszott állítólagos orosz szerepet kívánja számon kérni Putyinon.

Az orosz elnök előzetesen azt nyilatkozta, hogy a demokráciát "az orosz történelemhez, a hagyományokhoz, és a mai orosz valósághoz kell illeszteni... És mi ezt megtesszük".

Moszkvai tájékoztatás szerint Putyin és Bush főleg Oroszország Kereskedelmi Világszervezetbe (WTO) való belépésről, illetve az energiaipari és az űrkutatási együttműködésről fog tárgyalni. Várhatóan megállapodást írnak alá a vállról indítható légvédelmi rakéták ellenőrzéséről is, amelynek értelmében a két fél ezentúl tájékoztatja egymást ilyen fegyverek eladásáról.

A találkozón feltehetően szó esik majd Iránról is, amellyel Oroszország jó kapcsolatokat ápol. Az amerikai elnök feltehetően megpróbálja rávenni Putyint, vesse be befolyását, hogy rávegyék a muzulmán államot atomprogramjának leállítására.

A csúcstalálkozó késő délelőtt kezdődik. A kedd este óta Pozsonyban tartózkodó amerikai elnök addig a szlovák vezetőkkel, a kelet-közép-európai térség szabadságáért folytatott küzdelem vezető személyiségeivel találkozik, majd beszédet mond a város legnagyobb terén, a Hviezdoslav téren.

A szigorú biztonsági intézkedésekre jellemző, hogy Anton Kulich országos rendőrfőkapitány bejelentette: a rendőrök bárkit igazoltathatnak, minden különösebb ok nélkül a szlovák fővárosban. A szlovák határőrök ezen kívül több embert nem engedtek beutazni az országba a csúcstalálkozó miatt. A szlovák külügyminisztérium szerint kilétükről és beutazásuk megtagadásának okiról csak áprilisban számolnak be - írja a pozsonyi Új Szó.

[origo]/MTI