Elmarasztalták Oroszországot Csecsenföld miatt

2005.02.24. 18:12

Elmarasztalta Oroszországot a Csecsenföldön történt jogsértések miatt az Emberi Jogok Európai Bírósága. A strasbourgi székhelyű bíróság első fokon 135 ezer euró kártérítést ítélt meg hat csecsen állampolgárnak.

Elmarasztalta az Emberi Jogok Európai Bírósága csütörtökön Oroszországot a Csecsenföldön dúló háborúban elkövetett súlyos jogsértések, többek között polgári személyek kínzása és megölése miatt. A strasbourgi székhelyű testület helyt adott hat csecsen kérelmező beadványának, amely szerint Moszkva a felelős azért, hogy rokonaik életüket vesztették az orosz haderő 1999 végén, 2000 elején végrehajtott csecsenföldi támadásai miatt.

A bírói tanács - amelynek tagja volt egy orosz bíró is - megállapította, hogy Oroszország megsértette az Emberi Jogok Európai Egyezményének több cikkét, köztük azt, amely az egyezményben szereplő államok polgárainak az élethez való jogát mondja ki. A testület mindezek nyomán meghagyta, hogy az orosz állam fizessen összesen 135 710 euró kártérítést a hat kérelmezőnek. Oroszország három hónapon belül fellebbezést nyújthat be a bíróság határozata ellen.

KAPCSOLÓDÓ CIKK