Megkeserítik a lett dohányosok életét

2005.02.24. 18:26

Drasztikus korlátozást vezetnek be a nyilvános helyeken való dohányzásra júniustól Lettországban. Hasonlóan több nyugati országhoz, főként az Egyesült Államokhoz drákói szigorral lépnek fel itt is a törvény megszegői ellen.

A rigai parlamentben csütörtökön elfogadott törvénycsomag többek között teljes dohányzási tilalmat vezet be a munkahelyeken, valamint a tömegközlekedési eszközökön, beleértve a taxikat is. A szállodákban legalább a helyiségek felét nemdohányzóvá kell nyilvánítani. Hasonló szabályozások lesznek érvényesek az éttermekre és a strandokra is. Szintén tilos lesz rágyújtani az állami intézmények tíz méteres környezetében.

"Az egészségügyi rendszer kiadásai egyszerűen túl magasak" - nyilatkozta Jevgenija Stalidzane, a lett törvényhozás egészségügyi bizottságának elnöke. Az országban ma csak kivételes esetekben tiltják a dohányzást. Egy Európai Uniós felmérés szerint a lett férfiak 60, női honfitársaik 20 százaléka dohányzik rendszeresen, ezek az arányok az európai átlagnál magasabbak.

KAPCSOLÓDÓ CIKK