Eltűnt rakétákat keresnek Ukrajnában

2005.02.25. 20:51

Elrendelték a fegyverek és katonai felszerelések általános leltározását Ukrajnában, ahol eltűnt két légvédelmi rakéta egy raktárból. A hőkeresővel fölszerelt, kézi indítású rakéták terroristák kezében komoly pusztítást okozhatnak.

Az ukrán védelmi és biztonsági tanács újonnan kinevezett főnöke, Petro Porosenko pénteken hat hetet adott a katonaságnak a teljes leltározásra, ami - mint maga is elismerte - óriási feladat lesz, tekintetbe véve az ország hatalmas katonai készleteit. Amint a leltározást befejezték, teljes nyíltsággal be fog számolni azokról a körülményekről, amelyek között eltűnhetett két Sztrela (SA-7 Grail) típusú légvédelmi rakéta egy krími raktárból.

Az ilyen, hőkeresővel fölszerelt, kézi indítású rakétákat Oroszországon és Kelet-Európán kívül is sok helyen gyártják. Az irreguláris erők és terroristák kedvelt fegyvere a repülőgépek ellen. Ukrajna új kormánya fokozta az erőfeszítéseket az illegális fegyverkereskedelem megakadályozására, ami virágzott az előző elnök, Leonyid Kucsma ideje alatt. A múlt hónapban a törvényhozás egyik tagja felfedte, hogy titkos eljárás indult legalább hat ilyen csempész ellen, akik a vád szerint nukleáris robbanófej hordozására képes ukrán robotrepülőgépeket (cirkáló rakétát) adtak el Kínának és Iránnak.