Milosevic visszakapta az egyik belgrádi villáját

2005.02.25. 15:35

A szerbiai legfelsőbb bíróság jóvoltából Slobodan Milosevic népirtással és más súlyos háborús bűntényekkel vádolt volt szerb és jugoszláv elnök visszakapta egyik belgrádi villáját - írta a Blic című belgrádi napilap. Az értékes lakást potom áron szerezte meg a volt diktátor 1999 márciusában, két nappal Jugoszlávia NATO-bombázása előtt.

Semmissé nyilvánították az alsóbbrendű törvényszékek döntését az adásvételi szerződés megsemmisítéséről: az indoklás szerint a tulajdonos börtönben van, s megsértették a védekezéshez való jogát. A Blic rámutat arra, hogy "az eljárástechnikai kérdések felülkerekedtek a bűntényen", azon, hogy Milosevic törvénytelenül, okmányhamisítással jutott hozzá Belgrád elitnegyedében, Dedinjén található második villájához. A legfelsőbb bíróság nem is foglalkozott magával a bűncselekménnyel.

"Amíg a NATO-képviselők nagyban fenyegetőztek azzal, hogy megtámadják Jugoszláviát, a nép pedig rettegett saját életéért, 1999. március 22-én Milosevicet vagyonának gyarapodása érdekelte" - írta a Blic, amely szerint Milosevic mostani áron mindössze közel ezer euróért vette meg az államtól a 94 négyzetméteres luxusingatlant és a hozzá tartozó telket, miközben a ház piaci értéke több százezer euró. Az ingatlan megvételére vonatkozó engedélyt a többi között aláírta Vojislav Seselj szerb radikális pártvezér, aki jelenleg Miloseviccsel együtt vár ítéletére a hágai Nemzetközi Törvényszék scheveningeni börtönében.

A lap megszólaltatott egy ügyvédet, aki szerint a polgári peren nem feltétlenül fontos az alperes személyes jelenléte, jogi képviselője is eljárhat helyette. Vladan Batic, a Djindjic-kormány volt igazságügyi minisztere szerint a legfelsőbb bíróság döntésének "politikai aromája" van.

KAPCSOLÓDÓ CIKK