Teljesen biztos, hogy Montenegróban egy év múlva függetlenségi népszavazás lesz, s addig is érvényben van a Szerbiának tett podgoricai ajánlat két független állam közösségének létrehozásáról - jelentette ki hétfőn Milo Djukanovic montenegrói kormányfő. Podgorica EU- és NATO-tag kíván lenni, s ebben akadályt jelent Szerbia viszonyulása a hágai Nemzetközi Törvényszékhez.

Djukanovic közölte, hogy a referendum megtartására vonatkozó alkotmányos joggal Montenegró élni fog, mihelyt az alaptörvény ezt lehetővé teszi, vagyis legkorábban 2006 februárjában. "Népszavazás lesz, s ezt nagyon világosan megmondtam belgrádi és brüsszeli partnereinknek" - szögezte le podgoricai sajtótájékoztatóján Djukanovic.

A Djukanovic vezette podgoricai szakadár vezetés a múlt héten hivatalos javaslatot tett Szerbiának a különválásra, a Montenegró és Szerbia alkotta délszláv államközösség átalakulására független államok közösségévé. Vojislav Kostunica szerb kormányfő határozottan elutasította a javaslatot, a szerb-montenegrói viszonyt új alapokra helyező 2002-es belgrádi megállapodás durva megsértésének nevezte a kezdeményezést.

Djukanovic szerint Montenegró siet az Európai Unióba és a NATO-ba, Szerbiát viszont Koszovó és a hágai Nemzetközi Törvényszékkel kapcsolatos problémák foglalkoztatják. Podgoricának olyan benyomása van - mondta -, hogy a közös államban Szerbiával csak vesztegeti idejét, nem tudja érvényesíteni érdekeit. A politikus szerint Podgorica ajánlata továbbra is érvényes, Szerbiának pedig el kell döntenie, hogy szembesülni akar Montenegró függetlenségével vagy vele együtt létrehozza a független államok közösségét.

Közvélemény-kutatások azt jelzik, hogy Montenegró továbbra is erősen megosztott, s a függetlenségpártiak aránya csupán egy hajszálnyira nagyobb azokénál, akik közös államban kívánnak élni Szerbiával.