Pert indított Donald Rumsfeld amerikai védelmi miniszter ellen Irakban és Afganisztánban megkínzott nyolc fogoly nevében két amerikai emberi jogi szervezet. A védelmi minisztert szűkebb pátriájában, Illinois államban perelte be kedden az Amerikai Polgári Szabadságjogok Uniója (ACLU) és  a Emberi Jogok Mindenekelőtt (HRF) jogvédő  szervezet.

Anthony Romero, az ACLU igazhatója keddi washingtoni sajtóértekezletén hangsúlyozta, hogy Donald Rumsfeldet személyes felelősség terheli a kínzásokért, mivel ő maga hagyta jóvá a foglyokkal való bánásmód irányelveit, a vallatási módszereket, amelyek a botrányos visszaélésekre vezettek.

A nyolc felperes testi és lelki sérüléseket szenvedett iraki és afganisztáni börtönökben. Amerikai katonák ütötték, verték, szexuálisan megalázták őket, színlelt kivégzésekkel, halálos fenyegetésekkel, fájdalmas, torz testtartásba kényszerítő bilincseléssel gyötörték őket a sajtótájékoztatón elhangzottak szerint.

A védelmi miniszter ellen nem ez az első kereset a foglyokkal elkövetett visszaélések ügyében. Tavaly novemberben Németországban indítottak pert  Rumsfeld és más amerikai tisztségviselők, köztük George Tenet, az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség volt igazgatója ellen a Bagdad melletti Abu Graib-i börtönben elkövetett fogolykínzásokért. Németországban az emberi jogok megsértéséért és háborús bűncselekményekért akkor is per indítható, ha azokat más országokban követték el. A német hatóságok mindazonáltal február 10-én bejelentették, hogy nem járnak el az amerikai védelmi miniszter ellen.