Kihallgatták kedden Tárek Aziz volt iraki miniszterelnök-helyettest az olajat élelmiszerért ENSZ-programmal kapcsolatos botrány ügyében vizsgálatot folytató vizsgálóbizottság tagjai - közölte Aziz ügyvédje.

Tárek Aziz, a megbuktatott rendszer egyik vezetője, akit emberiesség elleni bűntettek vádjával tartanak előzetes fogságban, írásban, illetve ügyvédje közreműködésével kérte, hogy láthassa a családját.

A három nyomozó részvételével a bagdadi nemzetközi repülőtér közelében lévő börtönben folytatott kihallgatás közel nyolc órán át tartott, és jelen voltak amerikai katonai és polgári vezetők, valamint egy iraki vizsgálóbíró is - közölte Badi Aref Ezzat ügyvéd. Elmondta: védence tagadta, hogy bármilyen visszaélés történt volna a programmal kapcsolatban és egyes kérdésekre megtagadta a válaszadást.

"Egyes információk nagyon veszélyesek és a jelenleg hatalmon lévő személyekkel kapcsolatosak, védencem érdekében jelenleg semmit sem árulhatok el" - jelentette ki az ügyvéd. A New York-i független vizsgálóbizottság egyik vezetője nem volt hajlandó nyilatkozni az ügyben.

Tárek Aziz egy régi tréningruhát viselt és szemmel láthatólag fogyott, amióta legutóbb, decemberben találkozott az ügyvédjével - közölte Ezzat. Megkérte az ügyvédet, kérje Dzsalál Talabáni kurd vezetőt, járjon közbe Bahtiár Amín emberi jogi miniszternél, hogy engedélyezzék számára a találkozást a családjával.