Irán megerősített bunkereket épít, hogy nukleáris berendezéseit légitámadásoktól biztos helyen tudja tárolni - mondták el diplomaták csütörtökön, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) három napos ülésszakának lezárulta után.

A nevük elhallgatását kérő források szerint egy NAÜ-jelentésben, amely az ülésen felolvasásra került, az ENSZ-szerv megfeddte Teheránt, amiért Iszfahánnál - az iráni atomprogram szívének számító városnál - alagút építésébe kezdett anélkül, hogy erről előzőleg értesítette volna az ügynökséget.

A nukleáris berendezések föld alá rejtése abból derült ki, hogy a NAÜ felszólítására Irán az elmúlt hónapokban részleteket közölt az alagút terveiből. Eszerint a megerősített betonszerkezetű, "bunkerrobbantó" bombának és más speciális fegyverzetnek ellenálló föld alatti létesítmény építéséhez szeptemberben kezdtek hozzá, az indoklás szerint "a nukleáris anyagok biztonságának, hatásfokának és biztonságosságának javítása" céljából. Az alagút egy része közel egy kilométer mélyen húzódna.

A diplomaták szerint Teheránt nyilvánvalóan az készteti mindezekre az erőfeszítésekre, hogy amerikai vagy izraeli légitámadásoktól tart.