Maszhadov négyszemközt tárgyalna Putyinnal

2005.03.04. 22:27

Aszlan Maszhadov csecsen szeparatista vezető szerint egy félórás személyes beszélgetés elég lenne ahhoz, hogy rávegye Vlagyimir Putyin orosz elnököt a háború leállítására. A Kreml elutasít bármiféle tárgyalást Maszhadovval.

A Kreml azért hagyta figyelmen kívül a múlt hónapi egyoldalú tűzszünettel kísért béketárgyalási ajánlatát, mert Putyin elől generálisai elhallgatják a valós helyzetet - vélte Maszhadov a chechenpress.co.uk szeparatista világhálóhelyre pénteken feltett interjújában.

Elég 30 percnyi őszinte négyszemközti párbeszéd ahhoz, hogy megállítsuk a háborút, megmagyarázzuk az orosz elnöknek, mit is akarnak a csecsenek - vélte Maszhadov biztosra véve, hogy Putyin ezt nem tudja. Kezdetben elég két kérdésre kitérni: Csecsenföld számára a csecsen nép biztonságának szavatolása; Oroszország számára pedig regionális és védelmi érdekeinek oltalma az Észak-Kaukázusban - fejtette ki.

A Kreml kereken elutasít bármiféle tárgyalást Maszhadovval, akit éppúgy nemzetközi kötődésű terroristának bélyegez, mint Samil Bászájev iszlám szélsőséges hadurat.

A szeparatista vezető úgy vélte, hogy az orosz elnököt tévútra vezették, amiben titkosszolgálatai, a szövetségi erők tábornokai, legközelebbi tanácsadói és helyi bábjai vétkesek. Mindamellett a keményvonalas Putyint okolta a második csecsenföldi háború 1999-es elindításáért még elődje, Borisz Jelcin miniszterelnökeként.

Számít a véleménye
Nyerjen az 500 ezer forint összértékű nyeremények közül, kérjük, töltse ki kérdőívünket.Mondja el a véleményét az [origo]-ról

Maszhadov szerint a háborút az orosz biztonsági erők maguk terjesztették ki Csecsenföld szomszédságára, megtorló akciókat hajtva végre Ingusföldön, Dagesztánban, Észak-Oszétiában és Kabard-Balkárföldön is. Nem kell Oszama bin Ladent és az al-Kaidát vádolni érte - mondta Maszhadov, aki szerint bin Laden még térképen sem látta ezeket a köztársaságokat.

Maszhadov - aki azt állította, hogy ellenőrzi a más régiókban lévő felkelőket is - figyelmeztette Putyint, hogy ha nem tárgyal, akkor teljes felelősséggel kijelentheti: a csecsen modzsahedek végig vívják ezt a harcot, és a háború lángjai elborítják az egész Észak-Kaukázust.

KAPCSOLÓDÓ CIKK