Ismét Koszovó függetlenségének megadásával szemben foglalt állást a szerb elnök, ezúttal kétnapos bécsi tárgyalásainak pénteki zárónapján. Az osztrák elnök a tartomány jövőjét illetően visszafogottan nyilatkozott, hangoztatva, hogy országa az EU-val azonos álláspontot képvisel az ügyben.

Boris Tadic pénteken tárgyalt Heinz Fischer osztrák elnökkel, aki előtt megismételte a koszovói függetlenséggel szembeni belgrádi álláspontot. Tadic kifejtette, hogy a - már hatodik éve ENSZ-igazgatás alatt álló - tartomány jövője szempontjából "minden fél számára kölcsönösen elfogadható és békés megoldást" kell találni. Belgrád szempontjából nem jöhet szóba Koszovó függetlensége, de ez nem jelenti a milosevici időkhöz való visszatérést - fejtegette.

Az osztrák elnök visszafogott álláspontot képviselt Koszovó esetleges függetlenségének a kérdésében. Egyebek között kijelentette, hogy "nem lenne hátrány nélküli, ha egy független Koszovó jönne létre, és az a határok megváltoztatásával járna együtt, ami a térség egészére hatással lenne". Heinz Fischer szerint hiba lenne, ha valaki úgy gondolná, hogy Ausztria vagy más intézmények Koszovó függetlenségéért lépnek fel. Hangsúlyozta, hogy Bécs az EU-val azonos álláspontot képvisel, amely szerint korai még bármiféle prognózist is felállítani vagy követelményeket meghatározni a tartomány jövője szempontjából. Elmondta, Ausztriának fel kell készülnie arra, hogy a jövő év első felében átveszi az EU soros elnöki tisztségét, amikor fontos tanácskozásokra és döntésekre kerülhet sor a Balkánnal kapcsolatban.

Számít a véleménye
Nyerjen az 500 ezer forint összértékű nyeremények közül, kérjük, töltse ki kérdőívünket.Mondja el a véleményét az [origo]-ról

Hasonlóképpen foglalt állást Tadictyal folytatott megbeszélésén Wolfgang Schüssel kancellár és Ursula Plassnik külügyminiszter is. Schüssel is úgy értékelte, hogy korai lenne a döntés Koszovó jövőbeni státusáról, s a legkorábban a nyáron lehetne hozzáfogni e kérdés megvitatásához. A kormányfő és a külügyminiszter asszony is annak a reményének adott hangot, hogy a jövő évi osztrák EU-elnökség alatt be lehet fejezni azokat a tárgyalásokat, amelyek stabilitási és társulási megállapodás megkötését célozzák az EU és Szerbia között.

A szerb elnök tárgyalt Andreas Khol osztrák parlamenti elnökkel is, aki Szerbia-Montenegró jövőjével kapcsolatban úgy foglalt állást, hogy a szétválásáról vagy az együtt maradásáról csak a két fél dönthet, de "nem titok, hogy az Európai Unió az államközösséget részesítené előnyben".