Új ügynöktörvényt fogadtak el a lengyelek

2005.03.04. 16:15

A lengyel törvényhozás új ügynöktörvényt fogadott el pénteken. Erre egy hónappal az után került sor, hogy az interneten illegálisan közzétettek egy több mint 164 ezer névet tartalmazó listát az 1989 előtti időszak titkosszolgálati tisztjeiről, besúgóikról, valamint a megfigyeltekről. A dokumentum egy kalap alá vette az elkövetőket és az áldozatokat. Ráadásul a listán pusztán nevek vannak, más adatok nélkül. Egyes nevek többször is szerepelnek. Az új törvény lehetőséget biztosít azoknak, akiknek a neve a listán szerepel, hogy pontosítást kérjenek.

Új törvényt fogadott el pénteken a lengyel parlament a kommunista korszakkal összefüggő ügynökmúlt tisztázására. A törvényt egyhangúlag fogadta el a szejm, a lengyel törvényhozás alsóháza egy hónappal az után, hogy az interneten több mint 164 ezer név jelent meg az 1989 előtti időszak titkosszolgálati tisztjei, informátoraik, valamint megfigyeltjeik közül.

A lista - amelyet Bronislaw Wildstein újságíró csempészett ki egy állami intézményből és adott át több riporternek - nagy megrázkódtatást okozott Lengyelországban, főleg azért, mert egy kalap alá vette az elkövetőket és az áldozatokat. Sokan attól tartottak, hogy ártatlanokat hozhatnak így kapcsolatba a gyűlölt kommunista titkosrendőrséggel. A zavart csak fokozza, hogy a listán pusztán nevek vannak, minden közelebbi azonosítás nélkül. Egyes nevek többször is szerepelnek, például a Lengyelországban gyakorinak számító Jan Kowalski név 37-szer jelenik meg.

Az új törvény lehetőséget biztosít azoknak, akiknek a neve a listán szerepel, hogy 14 napon belül pontosítást kérjenek a Nemzeti Emlékezet Intézetétől, amely a titkosrendőrségi dossziékat őrzi, hogy valóban őket takarja-e a név vagy valaki mást, akit ugyanúgy hívnak.

A törvényt maga az intézet kezdeményezte, hogy eloszlassák a Wildstein-lista kiváltotta gyanakvást és aggodalmakat. Két héttel ezelőtt Leon Kieres, az intézet igazgatója a parlamentben kért bocsánatot mindazoktól, akiknek a jó hírét tisztességtelenül rombolta a lista.

KAPCSOLÓDÓ CIKK