A szmog miatt tilos autózni olasz városokban

2005.03.06. 15:04

Több olasz nagyvárosban vasárnap a komoly légszennyezettség miatt betiltották az autósok közlekedését, s így Rómában, Bolognában, Parmában és Torinóban a gyalogosok és biciklisták vették birtokukba az utcákat.

Olaszország városai évek óta súlyos szmoggal küszködnek a téli hónapokban, a környezetszennyező ipar és fűtés, illetve a kipufogógázok nyomán a levegő szinte elviselhetetlen. Ezért szinte minden nagyobb településen hét közben páros-páratlan rendszámok "váltóközlekedését" vezették be, de egyre gyakoribb a vasárnapi teljes közlekedési tilalom. Ezek az intézkedések általában decembertől a húsvéti ünnepekig tartanak, de csak átmeneti enyhülést hoznak a mérgező anyagok szintje tekintetében.

Az olasz városok vezetése ugyanakkor igyekszik kárpótolni a polgárokat a kényelmetlenségekért. Rómában például vasárnap ingyenesen látogathatóak az önkormányzati múzeumok, ingyen lehet hajókázni a Teverén, és a turisták számára is ingyenes buszokat indítanak a városközpont nevezetességei között.

Az olasz zöldek emellett biciklis városi túrát szerveztek a Colosseum és a Chigi-palota, a miniszterelnök székhelye között, hogy ily módon tiltakozzanak az olasz kormánynál a következetes környezetvédelmi politika hiánya miatt.

Parma városa vasárnap fontos döntést hozott, úgy határozva, hogy a labdarugó szurkolók számára sem tesznek kivételt - a korábbi gyakorlattal ellentétben -, s a Tardini stadion, a Parma-Cagliari találkozó színhelye magánautóval nem lesz megközelíthető.

Az időjárás sem segít a szmog feloszlásában az olasz csizmán, a mérgező anyagokat lemosó eső helyett újabb havazások és hideghullám várható a csütörtöki ítéletidő után. Róma környékén már vasárnap hajnalban sok helyütt havazott, akárcsak a liguriai tengerparton, illetve Marche és Umbria tartományokban. Az északi és középső tartományokban az erős szél is nehezíti a közlekedést a behavazott utakon, míg délen a kiadós eső a jellemző.