Az új-zélandi kormányfő hétfőn bejelentette, hogy országa nemsokára "a maga kezébe veszi sorsát", kilép a Brit Nemzetközösségből, és köztársaságot alakít. A változás a miniszterelnök szerint elkerülhetetlen, bár az elszakadás időpontját még nem jelölte meg.

Az új-zélandi kormányfő szerint országa "előbb-utóbb" megszakítja a Nagy-Britanniához fűződő monarchikus köteléket, és köztársasággá válik. Helen Clark Károly brit trónörökös látogatása alkalmából azt nyilatkozta: a változás "elkerülhetetlen", akkor is, ha bekövetkezte nem a közeljövőben várható. "Ez az ország, amely 19 ezer kilométerre fekszik Nagy-Britanniától, előbb-utóbb a maga kezébe veszi sorsát" - fogalmazott.

Arra a kérdésre, hogy Károly, aki a trónutódlási sorrend szerint édesanyját, a 79 éves II. Erzsébetet követi a brit trónon, lesz-e még Új-Zéland királya, az erőteljes köztársasági törekvéseiről ismert, baloldali új-zélandi miniszterelnök azt mondta: ez "az időtényezőtől függ".

Helen Clark elismerte, hogy az országban még alig folyt vita erről a kérdésről, de szavai szerint Új-Zélandnak valamikor olyan államfője lesz, "aki ott is lakik". A miniszterelnök szerint nem kizárt népszavazás kiírása a kérdésben, mert "a váltást akkor lehet végrehajtani, ha a lakosság is ezt akarja".

A zömmel egykori brit gyarmatokból alakult, 54 tagországot számláló  Nemzetközösség - amelynek tagja Kanada, Ausztrália,  Dél-Afrika, Pakisztán, Banglades, Tuvalu, Tonga, Antigua és Barbuda, a Salamon-szigetek, illetve Nauru is - tizenöt országának, például Kanadának, Ausztráliának és Új-Zélandnak ma is a brit uralkodó az alkotmányosan elismert államfője, vagyis a világ jelenlegi koronás fői közül II. Erzsébet királynő regnál messze a legnagyobb országterület felett.

Az ellenzéki ausztrál baloldal szintén programjába vette az alkotmányos monarchia megszüntetését és a köztársasági államforma bevezetését, de az országban 1996 óta a rendíthetetlenül koronahű konzervatív miniszterelnök, John Howard van hatalmon. Howard azt is elérte - sokak szerint manipulációval -, hogy a kérdésről 1999-ben rendezett népszavazáson a többség elvesse az államformaváltást, jóllehet a korábbi közvélemény-kutatásokban az ausztrálok zöme köztársaságpártinak mondta magát.