Szemtanúk szerint hétfőn elindult a szír hadsereg első konvoja Bejrútból Kelet-Libanonba. A csapatmozgás valószínűleg a korábban bejelentett csapatkivonás miatt történt.

Egy szíriai katonai konvojt láttak hétfő délután a Bejrútot Damaszkusszal összekötő hegyi útvonalon, amint a Kelet-Libanonban lévő Bekaa-völgy felé haladt, valószínűleg a korábban bejelentett csapatkivonás keretében. A konvojban kilenc teherautó és két dzsip volt - közölték szemtanúk.

Előzőleg a Bejrúttól keletre emelkedő hegyekben, a fővárostól mintegy 12 kilométerre a szíriai erők megkezdték állásaik leépítését: a katonák egy laktanyát kiürítve teherautókra rakták az épületek berendezését, és lebontották a katonai sátrakat.

A szíriai-libanoni főtanács hétfőn állapodott meg abban, hogy a Libanonban állomásozó szíriai fegyveres erők március végéig befejezik a visszavonulást Libanon keleti részébe, a Bekaa-völgybe. Jordánia üdvözölte a döntést, Michel Aun száműzött libanoni ellenzéki vezető viszont azt mondta, hogy a szíriai elnök csak "manőverezik", időt akar nyerni.

Bejrút központjában hétfőn 150 ezer ember tüntetett a rendőrség szerint a szíriai jelenlét ellen. A Mártírok terétől a tengerpartnak addig a pontjáig vonultak, ahol éppen három hete meggyilkolták Rafík Haríri volt libanoni miniszterelnököt, gyanújuk szerint azért, mert a szíriai erők kivonását követelte. Haríri temetése óta ez volt a legnagyobb tüntetés a libanoni fővárosban.