Edvard Munch három alkotását emelték el hétfőre virradóra egy norvégiai hotelből. A rendőrség nem közölte, mely művekről van szó. A híres norvég festő művei az utóbbi időben népszerűek a műkincs-tolvajok körében: a tavaly nyáron ellopott Sikoly és Madonna című festményeket azóta sem találják.

Újabb Munch-festményeket loptak el hétfőre virradóra Norvégiában. Ezúttal az ország déli részén fekvő Moss városa közelében lévő Refsnes Gods nevű szállodából emelték el a híres XX. századi norvég festő három alkotását. A helyi rendőrség egyelőre nem közölte, hogy mely művekről van szó.

Edvard Munch (1863-1944) expresszionista stílusú festményei az elmúlt időkben gyakran kerültek műkincsrablók érdeklődésének középpontjába. Tavaly augusztus 22-én leghíresebb műve, A sikoly egyik változatát lopták el az oslói Munch-múzeumból több tucat turista szeme láttára. Ugyanezen a napon ugyanebben a múzeumból elraboltak egy másik remekművet, a Madonnát. A képeket azóta sem találják, annak ellenére, hogy túlságosan ismertek ahhoz, hogy eladhatók legyenek komolyabb műkereskedőknek.

Számít a véleménye
Nyerjen egyet a félmillió forint összértékű nyeremények közül!Mondja el a véleményét az [origo]-ról

Az 1893-ban készült A sikoly - egy rémülettől tátott szájú alak vérvörös ég előtt - a rémült világ jelképe lett később olyan szörnyűségekkel szemben, mint a holokauszt, az atombomba, és a terrorizmus. Napjainkban gyakran felhasználják eredeti formájában és montázs részeként is figyelmeztető-tiltakozó plakátokon. Munch annak idején négy változatban festette meg a képet, egy másik verzióját 1994-ben szintén ellopták, s csak több hónap után került meg.