Annan különmegbízottat küld Libanonba és Szíriába

2005.03.09. 21:32

Csapatainak Libanonból történő teljes kivonására szólította fel szerdán Szíriát Kofi Annan ENSZ-főtitkár és bejelentette, hogy különmegbízottat küld a térségbe egy konkrét menetrend megszületésének érdekében.

A kijelölt ENSZ-diplomata, Terje Roed-Larsen csütörtökön Szíriába és Libanonba is elutazik. "Remélem, hogy a különmegbízott (kivonulási) menetrenddel tér vissza" - mondta sajtótájékoztatón a főtitkár, aki egy terrorizmus-ellenes nemzetközi konferenciára érkezett Madridba.

Annan elsődleges fontosságúnak nevezte, hogy Szíria maradéktalanul vonja ki Libanonban állomásoztatott erőit. Emlékeztetett arra, hogy a damaszkuszi kormány nem utasította el az ENSZ Biztonsági Tanácsának 1559-es számú határozatát, amely, mint mondta "a szíriai terület belsejébe történő visszavonulást" ír elő.

Szíria 1976-ban, a libanoni polgárháború idején, Bejrút kérésére vezényelt csapatokat Libanonba (eredetileg 35 ezer főt). A csapatok létszámát több alkalommal csökkentették, jelenleg mintegy 14 ezer szíriai katona van Libanonban. Hétfőn megegyezés született a szakaszos csapatkivonásról, illetve az átcsoportosításról, s az utóbbi azóta meg is kezdődött. A teljes kivonulás pontos időpontját még nem jelölték meg.

KAPCSOLÓDÓ CIKK