Ramus Haradinaj koszovói kormányfő saját bejelentése szerint szerdán önként feladja magát Hágának, miután vádat emelt ellene az ottani Nemzetközi Törvényszék. Előzőleg, kedden lemondott miniszterelnöki tisztségéről.

Ramus Haradinaj koszovói kormányfő miközben ártatlanságát hangoztatta, bejelentette, hogy lemond miniszterelnöki tisztségéről és szerdán önként feladja magát Hágának. Felszólította Koszovó lakóit, hogy őrizzék meg a békét, folytassák a demokratikus normák megteremtését, ami előfeltétele annak, hogy megkezdődhessenek a tárgyalások Koszovó végleges státusáról, illetve függetlenségéről. Az MTI pristinai diplomáciai forrásokból úgy tudja, hogy Haradinajon kívül még két koszovói albán ellen emeltek vádat, egyikük a kormányfő rokona.

Egyelőre nem tudni, hogy Hága mivel vádolja a koszovói miniszterelnököt. Az 1998-99-es koszovói válság idején Haradinaj a Koszovói Felszabadítási Hadsereg nevű gerillaszervezet egyik legbefolyásosabb parancsnoka volt. Belgrádban terroristának és háborús bűnösnek tartják őt, és a szerb hatóságok több mint száz bűnvádi feljelentést tettek ellene.