A svéd főügyész a legfelsőbb bíróságnál annak a lelkésznek a felmentését, akit elsőként fogtak perbe Svédországban - sőt talán az egész világon - melegek elleni gyűlöletkeltő kijelentések miatt.

Fredrik Wersaell főállamügyész szerdán benyújtott fellebbezésében "egy társadalmi csoport elleni izgatás" vádjával javasolja elmarasztalni Aake Green pünkösdista lelkészt, aki egy istentisztelete alkalmával "rákos daganatnak" nevezte a homoszexuálisokat és más sértő kijelentéseket tett, részben a Bibliára hivatkozva.

Egy fellebbviteli bíróság februárban hatályon kívül helyezte a tavaly júniusi első fokú végzést, amely 30 napi elzárásra ítélte a papot. A fellebbviteli bíróság szerint Green nézetei ugyan "erősen megkérdőjelezhetők", ám nem ütközik törvénybe, ha valaki a maga módján értelmezi a Bibliát, és másokat ennek követésére szólít fel.

A főügyész szerint azonban a legfelsőbb bíróságnak meg kell találnia a megfelelő egyensúlyt a szólás- és vallásszabadság, valamint a gyűlöletbeszéd tilalma között. A 63 éves férfi volt az első svéd lelkipásztor, akit egy bíróság elmarasztalt a gyűlöletbeszédet 2003 óta a melegekkel szemben is tiltó szigorú svéd törvény alapján.