Év eleje óta többször előfordult, hogy megtámadtak és összevertek egy pénzespostást Bécsben. A pár száz eurós összegeket zsákmányoló tetteseket egyelőre nem találják. A bécsi posta a támadások miatt felfüggesztette a pénzküldemények kézbesítését és megerősíti a postások védelmét.

Az osztrák posta azonnali hatállyal leállította Bécsben a postai pénzküldemények lakcímre történő kézbesítését, miután több postást is eszméletlenre vertek ismeretlen támadók, és elrabolták a náluk levő pénzt. A posta szerint 7-10 napig nem visznek ki pénzt a címzettekhez a bécsi postások, amíg a szigorított biztonsági intézkedések életbe nem lépnek. A posta 30 000 euró (több mint 700 ezer forint) jutalmat is kitűzött, hogy elősegítse a postások támadóinak a kézre kerítését.

Az utóbbi hetekben több bécsi postást is megtámadtak az utcán, és brutálisan összevertek ismeretlen támadók. Január 7-én két támadó egy vasbottal annyira összevert egy kisegítő postást, hogy azóta is intenzív osztályon ápolják. A tettesek mindössze 500 eurót (120 ezer forintot) zsákmányoltak. Február 8-án egy ismeretlen támadó egy postáskisasszonyt támadott meg az utcán, akit összevert, és 600 eurót (146 ezer forintot) rabolt el tőle. Az áldozat napokig kómában feküdt az egyik bécsi kórházban. Március 7-én ismét lecsapott a bécsi postásokra vadászó banda, amelynek tagjai olyan súlyosan bántalmaztak egy postást, hogy kórházba kellett szállítani.

A posta azt tervezi, hogy a nagyobb összegeket kézbesítő postásoknak személyi védelmet biztosít, fejleszti a videokamerás megfigyelési rendszert, és korszerű technikai eszközöket is beszerez, amelyekről többet biztonsági okokból nem közöltek.

A mintegy másfél milliós osztrák fővárosban az utóbbi időben rendkívül elszaporodtak a bankok és pénzintézetek elleni támadások is. A sajtó összesítései szerint január 1-je óta eddig 20 támadást követtek el. A tettesek általában "fegyvernek látszó tárggyal" fenyegetik meg a bankfiókok pénztárosait, és pénzt követelnek tőlük. Kisebb összegek megszerzése után pánikszerűen távoznak a helyszínről, a rendőrség a biztonsági kamerák felvételei ellenére is szinte tehetetlen az ilyen támadókkal szemben. Az év eleje óta mindössze egy esetben tudtak csak elfogni bankrablót.