Izrael és Egyiptom elvi megállapodásra jutott a gázai-egyiptomi határ őrzéséről, miután Izrael a nyáron kiüríti a Gázai övezetet - jelentette be az izraeli védelmi miniszter Hoszni Mubarak egyiptomi elnökkel Sarm-es-Sejkben tartott találkozója után.

Saul Mofaz az izraeli hadsereg rádiójának csütörtök este elmondta, hogy a megállapodás értelmében Egyiptom nemzeti gárdája 750 tagját vezényli a hét kilométer hosszú gázai határra, ahol jelenleg az izraeli hadsereg végez járőrözést. Telepítésük májusban vagy júniusban kezdődik. Az izraeli katonaság utoljára ezt a - Philadephia-folyosónak is nevezett - határzónát üríti ki. Az egyiptomiak feladata lesz azután a felderítés, a fegyvercsempészet megakadályozása, és a csempészek letartóztatása nem csak a határon, hanem az egész Sínai-félszigeten.

Az elvi megállapodást a két fél katonai vezetőinek később megtartandó találkozóján fogják formába önteni - közölte Mofaz, aki szerint "kivételes" minőségű volt a megbeszélése Mubarak elnökkel. Mofaz azt is felfedte, hogy az elnök után külön-külön találkozott az egyiptomi védelmi miniszterrel és az egyiptomi hírszerző szolgálat főnökével is.