Megérkeztek a Ceausescu-titkosrendőrség első iratai a roman átvilágító bizottság (CNSAS) archívumába. A mintegy öttonnányi Securitate-iratot fegyveres őrök kísérték a CNSAS irattárába. Összesen mintegy tizenkét kilométernyi iratot adnak át átvilágításra, ez azonban az összes "szeku"dokumentum csak mintegy kétharmada.

Megérkezett a román titkosszolgálatok irattárából csütörtökön a dossziék első, öt tonnás szállítmánya a Ceausescu-diktatúra egykori állambiztonsági szervének (Securitate) a dokumentumait tanulmányozó átvilágító bizottság (CNSAS) Bukarest közelében lévő archívumába.

A mintegy száz méter összvastagságú dossziéhalmazt e napon szállították a román titkosszolgálat (SRI) irattárából a Bukarest közelében lévő Popesti-Leordeni raktárába, amely a  Securitate dokumentumait tanulmányozó országos tanács (CNSAS) kezelésében van. A dossziékat a SRI fegyveres őrei, a CNSAS tagjai kísérték, velük volt Florin Pintilie, a SRI irattárának vezetője.

Pintilie a Mediafax hírügynökségnek elmondta: gyorsított ütemben kezdték meg az iratok átszállítását. Emlékeztetett arra, hogy összesen tizenkét kilométernyi összvastagságú dossziéhalmaz kerül át hamarosan a CNSAS birtokába.

Az iratok átadását maga Traian Basescu államelnök jelentette be február utolsó napján a román legfelsőbb védelmi tanács (CSAT) ülésén. Az államfő akkor tett ígéretet, hogy a lehető legrövidebb időn belül a SRI tizenkét kilométernyi iratot ad át a CNSAS-nak.

Ez azonban az összes "szekus dossziénak" csak a kétharmadát jelenti, egy részük a bukaresti, más részük a vidéki archívumokból kerül át Popesti-Leordeni archívumába. Ami a fennmaradó egyharmadot illeti, az államfő jelezte, hogy az átvilágítók azoknak is folytatják a feldolgozását, és később döntenek arról, hogy azokat is feloldják-e a tikos minősítés alól.