Máris megválasztották a meggyilkolt csecsen szeparatista vezér, Aszlan Maszhadov utódát. Noha Maszahdov londoni képviselője egyelőre nem hajlandó nyilatkozni, Sámil Bászájev csecsen hadúr már közölte ki lép Maszhadov örökébe. Bászájev szerint a csecsenek legfőbb iszlám jogtudósa, Abdul Halim Szajdullajev vesz át Maszhadov helyét a csecsen szeparatista mozgalom élén.

Már meg is választották a napokban megölt Aszlan Maszhadov csecsen szeparatista vezető utódját - legalábbis Maszhadov londoni képviselőjének bejelentése szerint. Mint Ahmed Zakajev közölte, még pár napig nem teszik közzé az új vezér nevét, de annyit elárult, hogy a harmincas évei elején jár, és a szeparatisták új generációjához tartozik. "Fiatal, tetterős, derék fickó, akinek van hatalma a köztársaságban" - mondta.

Zakajev szerint nem Samil Bászájev és nem is Doku Umarov a kérdéses új vezető. Korábbi feltételezések szerint a véres túszejtő akciók kiagyalójának tekintett Bászájev, illetve az ugyancsak radikális aktivista Umarov volt a legesélyesebb Maszhadov-utód.

Iszlám jogtudós lehet az utód

Samil Bászájev ugyanakkor maga is kiadott egy közleményt, amelyben közölte, Maszhadov után ideiglenesen Abdul Halim Szajdullajev, a felkelők legfelsőbb saríabíróságának elnöke lesz a csecsenek vezére. Bászájev egyúttal felszólította Csecsenföld, a Kaukázus és egész Oroszország összes muszlimját, hogy esküdjenek hűséget Abdul Halim sejknek mint a független Csecsenföld új elnökének és a katonai bizottság fejének. Bászájev szerint a bizottság 2002. nyári ülésén úgy határoztak, hogy Maszhadov halála vagy fogságba esése esetén ügyvezetőként a legfelsőbb saríabírósági elnök lépjen a helyébe.

Szajdullajev személyéről ellentmondó értesülések láttak napvilágot az orosz sajtóban. A Grani.ru internetes hírügynökség szerint Sztarije Atagi csecsen faluban született, és az egyetlen nem militáns csecsenföldi vahhábita közösséget vezette. A Kommerszant szerint ugyanakkor szaúdi származású. Csecsen belügyi berkekben Szajdullajevet arguni vahhábita prédikátorként tartják számon, aki nem képes a gerillacsoportok katonai irányítására.

Maszhadov fia, Anzor Bakuban azt mondta, hogy apja úgy emlegette Szajdullajevet, mint aki megfelelő utódja lehet, mert visszafogott, felelősségteljes személyiség.

Tausz Dzsabrailov Kreml-barát csecsen államtanácsi elnök ugyanakkor úgy véli, hogy Szajdullajev csupán báb Bászájev kezében. Kreml-barát tisztségviselők szerint a tényleges hatalom a gerillák között továbbra is Bászájev és a "délnyugati front" szintén szélsőséges gerillavezére, Doku Umarov kezében marad, mint Maszhadov alatt volt.

Jeltelen sírba temetnék az oroszok

Maszhadov övegye, fia és lánya a Kavkazcenter.com felkelő honlapon keresztül kérte a nyugati világ vezetőit: vessék latba befolyásukat a moszkvai vezetőségnél, hogy a kedden megölt szeparatista elnök holttestét kiadják nekik. A hozzátartozók szerint az orosz vezetőség barbár módon megtagadja a holttest kiadását a csecsen hagyomány szerinti temetés céljából, arra hivatkozva, hogy terrorista volt.

Az orosz főügyészség szerdán közölte, hogy nem adják ki a holttestet a rokonoknak, és jeltelen sírba temetik. Ezt írja elő ugyanis az orosz terrorellenes harcról szóló törvény tavalyi módosítása. Az orosz hatóságok eljárása ugyanakkor széles körű visszatetszést keltett Csecsenföldön, még Ramzan Kadirov Kreml-barát miniszterelnök-helyettes is azt mondta egy orosz lapnak, hogy ő kiadná a holttestet.

Maszhadov földi maradványait csütörtökig a hankalai orosz főhadiszálláson őrizték, majd kivitték Csecsenföldről, hogy törvényszéki orvosi vizsgálatot és genetikai elemzést végezzenek rajta.

Eközben több részlet is ismeretessé vált Maszhadov rejtekhelyével és utolsó napjaival kapcsolatban, jóllehet halálának körülményei továbbra sem tisztázottak. A Moscow Times szerint a csecsen vezér utolsó napjaiban két laptopot használt, friss kenyeret, kefirt és csokoládét fogyasztott robbanóanyagokkal és fegyverekkel megrakott betonbunkerében. Az orosz hatóságok utóbb lefoglalták a számítógépeket - rajtuk Maszhadov írásaival -, valamint videokazettákat és különböző iratokat. Ezeket jelenleg vizsgálják.

Azt ugyanakkor továbbra sem lehet biztosan tudni, hogy egy orosz kommandós vagy saját testőrének fegyvere végzett-e Maszhadovval, esetleg akkor halt meg, amikor az oroszok gránátokat dobáltak ház alatti bunkerébe, vagy amikor berobbantották a betonbunker falát.

Egy orosz biztonsági tiszt szerint Maszhadov halála fordulópont lehet a csecsen konfliktusban. "Apránként a (csecsen) fegyveresek elmenekülnek valahova, például Londonba, vagy elpusztítjuk őket" - idézte a Guardian. A Moscow Timesnak nyilatkozó szakértők szerint ugyanakkor Maszhadov megölése csak rövid távú sikert hozhat, azt is főleg a közvélemény szemében. A szeparatisták hamarosan újraszerveződnek, és mint kinyilatkoztatták, folytatják az ellenállást.

[origo]/MTI