Elfogták a chilei pedofil náci szektavezért

2005.03.11. 1:04

Elfogták Chile egyik leginkább keresett bűnözőjét, egy sok éve szökésben lévő német pedofil nácit, akinek chilei birtokán Pinochet titkosrendőrsége ellenzékieket kínvallatott.

A 81 éves Paul Schäfert és több testőrét csütörtökön tartóztatták le Argentínában, egy Buenos Airestől 40 kilométerre fekvő, Mercedes nevű településen - közölték a chilei hatóságok. A náci hadsereg egykori karizmatikus betegápolója ellen 26 kiskorú fiú szexuális megrontása címén adtak ki elfogatási parancsot egy chilei bíróság még 1996-ban, de a férfi illegalitásba vonult.

Az exnáci Chile déli részén több tucat német bevándorlóval együtt alapította 1961-ben a Colonia Dignidad nevű, a külvilágtól hermetikusan elzárt földművelő kommunáját, amely egy sajátos, Schäfer beteges elvei szerint élő szektaként működött, és idővel kiterjedt üzleti birodalommá terebélyesedett.

A különféle állami kedvezményeket élvező kolónián vakfegyelem uralkodott, a vezérükben vakon hívő szektatagok naphosszat a földet művelték fizetség nélkül, a nemek pedig oly szigorúan el voltak különítve egymástól, hogy éveken át nem született egyetlen gyermek sem. A pedofil szektavezér ugyanakkor rendszeresen megerőszakolta chilei fiúk tucatjait, akiket ingyenes iskolai oktatás és orvosi ellátás ígéretével csalt a telepre.

A Colonia Dignidad viselt dolgait tanulmányozó Jaime Naranjo chilei szenátor szerint Schäfer, aki hazájában lutheránus lelkészként működött, a vallást használta az engedelmesség fenntartására kommunájában, s a nemi erőszak eszközével biztosították az alávetett szektatagok lojalitást a vezetők iránt.

Az időközben Villa Bavierává átkeresztelt német zárvány már Augusto Pinochet idején hírhedtté vált, mivel a szigorúan őrzött kolóniát a diktátor titkosrendőrsége ellenzékiek kínvallatására használta. Több ellenzéki, sőt két turista (egy amerikai és egy német) is állítólag ezen a kolónián tűnt el nyomtalanul. A telep élvezte a diktatúra védelmét.

A furcsa kolónián még ma is közel háromszáz szektatag él, zömükben idősebb németek, akik nem beszélnek spanyolul és alig tartanak fenn kapcsolatot a külvilággal. Nemrég arról számoltak be, hogy Schäfer uralma idején a birtokon rendkívül gyakori volt a fizikai bántalmazás. 2004-ben a szekta 22 vezetőjét ítélték el kiskorúak szexuális bántalmazása miatt.

A gyermekmegrontó exnáci ellen letartóztatási parancs van érvényben Németországban is az 1950-es évekre visszanyúló viselt dolgai miatt.