Az amerikai hadsereg gyerekeket is fogva tartott a Bagdad melletti hírhedt Abu Graib börtönben, köztük egy 11 esztendős fiút is az Amerikai Polgári Szabadságjogok Uniója (ACLU) által közzétett dokumentumok szerint. Kiderült az is, hogy számos foglyot nyilvántartásba sem vettek, hogy azt csinálhassanak velük, amit akarnak.

A katonai illetékesek elismerték, hogy fiatalkorúak is bekerültek a börtönbe, de közölték, hogy velük nem történtek visszaélések, amelyekről a világ az amerikai katonák szórakozásból készített digitális fotóiból szerzett tudomást.

Janis Karpinski dandártábornok, aki 2003. júliustól novemberig a börtön parancsnoka volt, a visszaélések kivizsgálásával megbízott amerikai tábornoknak beszélt a kisfiúról. A tavaly májusban készült felvétel átiratából nem derül ki, hogy a gyerek hogyan került oda és mi történt vele.

Az amerikai jogvédő szervezet a tájékozódási szabadságot biztosító törvényre hivatkozva szerezte meg a szóban forgó szöveget és több száz más, az Abu Graib-i visszaélésekre vonatkozó dokumentumot. Janis Karpinski a vizsgálatot végző George Fay vezérőrnagynak elmondta, hogy a gyerek, akit többször is meglátogatott, még nem töltötte be a 12. életévét, és a bátyja is a börtönben volt. A dandártábornok asszony hozzátette, az kisfiú az anyját akarta látni, és sírva kérte, hogy telefonálhasson neki.

A dokumentumok hat tanú nyilatkozatát is tartalmazzák fiatalkorúakkal elkövetett visszaélések eseteiről. Három kihallgató és egy civil tolmács italozás után előhozott cellájából egy 17 éves fogoly lányt, akit csókolgattak, mellének felfedésére kényszerítettek. Egy másik esetben az őrök úgy akartak megtörni egy iraki tábornokot, hogy néznie kellett, amint vízzel leöntött, sárral bekent 17 éves fia megalázva reszket a hidegben.

Az ACLU által megszerzett dokumentumokból a The Washington Post pénteki beszámolója szerint kiderül, hogy a katonai hírszerzés és az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) írásban megállapodott arról, hogy fontos foglyokat nem vesznek nyilvántartásba a börtönben. A szárazföldi erők tavalyi vizsgálata nem talált ilyen írásos megállapodást. A Pentagon mindenesetre már korábban elismerte, hogy mintegy 100 "kísértetfoglyot" tartottak őrizetben nyilvántartás nélkül, és eldugták őket a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságának a képviselői elől.

Az ACLU nemrég pert indított Donald Rumsfeld védelmi miniszter ellen négy iraki és négy afgán állampolgár nevében, akiket amerikai őrizetben kínzásoknak vetettek alá.