Az amerikai elnök szerint az Egyesült Államok változatlanul terrorszervezetnek tekinti a libanoni Hezbollahot, amely azonban politikai fősodor egyik pártjává válhat a közel-keleti országban.

"Terrorszervezetnek tekintjük a Hezbollahot" - mondta kedden George Bush elnök, miután találkozott II. Abdalláh jordániai királlyal a Fehér Házban. Hozzátette azonban: "Örülnék, ha a Hezbollah bebizonyítaná az ellenkezőjét - letenné fegyvereit, és nem fenyegetné a békét". Bush elnök közölte, hogy vendégével megvitatták azt az aggodalmukat, hogy a Hezbollah megpróbálhatja kisiklatni az izraeli-palesztin békefolyamatot.

A síita Hezbollah szerepel az amerikai külügyi tárcának a terrorszervezeteket nyilvántartó listáján. Amerikai vádak szerint a Hezbollah robbantotta fel 1983-ban Bejrútban azt a toronyépületet, amely az akkor Libanonban állomásozó amerikai tengerészgyalogosok laktanyája volt, és amelynek romjai alatt 240 ember vesztette életét.

A Hezbollah a múlt héten nagyszabású tüntetést szervezett a Libanonban 14 ezer katonát állomásoztató Szíriával való szolidaritás jegyében. Hétfőn Bejrútban viszont egymillió ember követelte a szíriai katonák kivonását.

Az Egyesült Államok felszólította Szíriát, hogy a májusra tervezett libanoni választások előtt vonja ki katonáit az országból, eleget téve az ENSZ biztonsági tanácsi határozatának. A külföldi (szíriai) katonák libanoni kivonulását és a Hezbollah leszerelését sürgető határozatot tavaly fogadta el a BT az Egyesült Államok és   Franciaország kezdeményezésére.

A Hezbollah  a dél-libanoni  területek izraeli megszállása ellen harcoló gerillamozgalomként indult. Az izraeli kivonulás után fegyveres milíciájának megőrzése mellett bekapcsolódott a politikai életbe is. Kilenc képviselője van a 128 tagú törvényhozásban, és szerteágazó szociális tevékenységet végez.