Bocsánatkérésre kényszerült a harmadik legfőbb belgiumi közjogi méltóság, a szenátus elnöke csütörtökön az általa vezetett testület ülésén, mert nemrégiben levélben kért "megfelelő ítéletet" egy bírótól, s ezzel megsértette a törvényhozás és az igazságszolgáltatás szétválasztásának alkotmányos alapelvét.

Anne-Marie Lizin, aki mindeddig csak "ügyetlenségről" beszélt, most elismerte, hogy tette inkább "hibának" minősíthető, s ígéretet tett, hogy a jövőben szigorúan be fogja tartani a hatalmi ágak szétválasztásának szabályát. Két ellenzéki párt ugyan bizalmatlansági indítványt nyújtott be ellene, de a kormánytöbbség a bocsánatkéréssel lezártnak minősítette az ügyet, s mindössze új, az eddigieknél is pontosabb szabályok kidolgozását javasolta a szenátorok jogairól és kötelezettségeiről.

A szenátus elnök asszonya egy ismerősének gyermekelhelyezési perében próbálta befolyásolni a liege-i fellebbviteli bíróság elnökét, aki viszont nyilvánosságra hozta a levelet. Anne-Marie Lizin most, csütörtökön azzal védekezett, hogy mindössze azokra az "új elemekre" akarta felhívni a bíró figyelmét, amelyeket az érintett nő a tudomására hozott, de már belátja, hogy ez is hiba volt. Az eset a múlt szombaton került nyilvánosságra, s azóta a belga belpolitika egyik legfőbb témájává vált: szinte minden politikus megszólalt az ügyben, s egyedül a vallon szocialisták (Lizin párttársai) próbálták mentegetni a szenátusi elnök tettét.

Anne-Marie Lizint egyébként a belga kormány az ENSZ menekültügyi főbiztosának posztjára javasolta, de ez nincs összefüggésben az esettel, a döntés még néhány nappal a botrány kirobbanása előtt született. Ráadásul a belga politikusnak nincs is sok esélye a poszt megszerzésére, így valószínűleg marad a szenátus élén.