Egy halott a csehországi áradásokban

2005.03.19. 21:57

Egy ember  életét vesztette, két dél-morvaországi falu lakosságát pedig ki kellett telepíteni, miután a tavaszi hóolvadás Csehország szerte áradásokat okozott a folyókon és patakokon.

A hóolvadás miatt áradnak a csehországi folyók. Az áradatnak már egy halálos áldozata is van. Egy közép-csehországi fiatalember akkor vesztette életét, amikor egy megáradt folyón csónakázott barátaival, és a csónakot elsodorta az ár, majd felfordult. A férfi vízbe fúlt.

Csehországban több mint száz helyen van árvízveszély, számos településen víz alá kerültek a pincék, udvarok és földek. Több tucat közút járhatatlan, sok hidat kellett biztonsági okokból lezárni. A károk egyelőre nem jelentősek, ám a következő napokban egyre romló helyzetre számítanak a hatóságok. Körülbelül száz településen megerősítették a gátakat, és több védőintézkedést is bevezettek.

A legkritikusabb a dél-morvaországi és észak-csehországi helyzet. A hegyekben február végén és március elején is rendkívüli mennyiségű hó hullott, aminek olvadása tovább ront a jelenlegi helyzeten - állítják a meteorológusok, ugyanakkor közölték azt is, hogy a kétmilliárd eurós kárt, és több mint 50 ember halálát okozó 2002-es nagy árvízhez hasonlótól nem kell tartani.