Újabb szerb tábornok adja fel magát

2005.03.20. 17:29

Újabb boszniai szerb tábornok adja fel magát a Nemzetközi Törvényszéknek. Vinko Pandurevic egykori szerb tábornokot népirtással vádolja a hágai ügyészség. Két hónap leforgása alatt Pandurevic a nyolcadik vádlott, aki önként feladja magát.

Feladja magát szerdán a Nemzetközi Törvényszéknek (NT) Vinko Pandurevic egykori boszniai szerb tábornok, akit súlyos háborús bűntényekkel, egyebek mellett népirtással vádol a hágai ügyészség - közölte vasárnap a szerb kormány. Pandurevic azután döntött így, hogy tárgyalt Zoran Stojkovic szerb igazságügyi miniszterrel. A szerb kormány közleménye szerint Pandurevic döntése "erkölcsös, tisztességes, felelős és Szerbia-Montenegró, illetve a boszniai Szerb Köztársaság legjobb érdekeit szolgálja".

Az 1992-95-ös boszniai háború kezdetén Pandurevic a kelet-boszniai Visegrad környékén tevékenykedő katonai alakulatot vezette, majd a zvorniki gyalogdandárnak lett a parancsnoka. A vádirat szerint az utóbbi tisztségben Pandurevic elkövette a népirtás bűntettét, megszegte a háborús szokásokat és törvényeket, részt vett a srebrenicai "etnikai tisztogatásban".

Két hónap leforgása alatt Pandurevic immár a nyolcadik szerb vádlott, aki önként feladja magát. Továbbra sincs Hágában azonban a srebrenicai népirtás főbűnösének tartott Ratko Mladic volt boszniai szerb hadseregparancsnok.

KAPCSOLÓDÓ CIKK