Zágráb nyári csatlakozási tárgyalásra számít

2005.03.21. 20:36

A horvát elnök arra számít, hogy Zágráb még a nyáron megkezdheti a csatlakozási tárgyalásokat az Európai Unióval, amely a múlt héten elhalasztotta a megbeszélések megkezdését, anélkül, hogy új időpontot határozott volna meg.

"Azt hiszem, hogy még az idei év első felében megtörténik (a tárgyalások megkezdése). Az EU-n belül sokan tudatában vannak Horvátország erőfeszítéseinek" - mondta hétfőn Stipe Mesic a horvát közszolgálati rádiónak adott interjújában.

Az unió azért halasztotta el a csatlakozási tárgyalások március 17-ére kitűzött megkezdését Zágrábbal, mert több tagállam szerint Horvátország nem működött együtt teljes mértékben a volt Jugoszláviában elkövetett háborús bűnöket vizsgáló hágai Nemzetközi Törvényszékkel. Brüsszel konkrétan azt kifogásolta, hogy nem tartóztatták le Ante Gotovina horvát tábornokot, akit a törvényszék szerint felelősség terhel bizonyos, az 1991-95-ös szerb-horvát háború idején elkövetett háborús bűnökért. Az EU mindamellett megerősítette, hogy ajtaja nyitva áll Zágráb előtt, anélkül, hogy konkrét menetrendet jelölt volna meg.

Mesic szerint "nagyon nehéz" letartóztatni a 2001-es megvádoltatása óta szökésben lévő Gotovinát. Úgy vélte azonban, hogy sikerül országának az unió előtt bizonyítania azt a tényt, hogy Zágráb bíróság elé szándékozik állítani azokat, akik a tábornokot segítették a szökésben.

KAPCSOLÓDÓ CIKK