Fellebbeztek az atlantai szövetségi bíróságon Terri Schiavo szülei, mivel egy tampai szövetségi bíró kedden elutasította kérelmüket, hogy rendelje el agykárosult lányuk mesterséges táplálásának a felújítását.

James Whittemore szövetségi bíró azután döntött így, hogy George Bush elnök előző nap aláírta a képviselőház által sürgősséggel elfogadott törvényt, amely jogi lehetőséget biztosított a szülőknek, hogy 15 éve kómában fekvő lányuk ügyének felülvizsgálatáért szövetségi bírósághoz fordulhassanak.

A tampai szövetségi bíró keddi döntését azzal indokolta, hogy az ügyet kimerítően megtárgyalták már Florida állam bíróságai, és a szülők érvei nem győzték meg arról, hogy lányuk alkotmányos jogai sérültek volna. A szülők rögtön beterjesztették fellebbezési kérelmüket az atlantai székhelyű, területileg illetékes szövetségi fellebbviteli bíróságon. Ha kérelmüket itt is elutasítják, még a szövetségi legfelsőbb bírósághoz fordulhatnak.

A 41 éves nőt tápláló csövet bírói döntésre pénteken zárták el. Terri Schiavo két héten belül lassan meghal, ha a mesterséges táplálást nem állítják helyre. A nő férje, Michael Schiavo szerint felesége nem akarná, hogy mostani állapotában életben tartsák, és joga van a békés halálra. Házasságuk első éveiben két személy temetésén is részt vettek, akiket előzőleg mesterségesen tartottak életben, és Terri Schiavo mindkét alkalommal kijelentette, hogy hasonló esetben nem szeretné, ha vele is ugyanazt tennék. A férj 1998 óta pereskedik felesége szüleivel a bíróságon azért, hogy az asszonyt lekapcsolják az életfenntartó gyomorszondáról. Orvos szakértői jelentésekre hivatkozik, amelyek szerint Terri Schiavo maradandó vegetatív állapotban van, és nincs esély a felépülésére.

Terri Schiavo ügyét felkarolták a keresztény konzervatív mozgalmak kegyeit kereső republikánus párti vezetők. Sorsa az amerikai kultúrharc kiemelt témája lett a terhesség-megszakítás, az egyneműek házassága, az embrionális őssejtekkel való kutatás mellett. Ilyen kulcskérdés ebben a harcban az eutanázia is, amely egyetlen egy szövetségi államban törvényes csupán, Oregonban 1994 óta. John Ashcroft, Bush elnök előző igazságügyi minisztere jogi csatát indított az oregoni törvény érvénytelenítéséért.

George Bush amerikai elnök Scott McClellan fehér házi szóvivő szavai szerint jobban szerette volna, ha a tampai szövetségi bíró másként dönt, de reméli, hogy a fellebbviteli folyamat megnyugvást hoz majd a szülőknek.

A The New York Times keddi szerkesztőségi kommentárja a törvények uralmára mért csapásnak minősíti a kongresszus beavatkozását Terri Schiavo ügyébe és fájdalmasnak minősíti az ellenzék politikai félénkségét. A republikánus párti vezetők a lap szerint az evangéliumi és fundamentalista konzervatív keresztény szavazóbázisuk szája íze szerint jártak el és megsértették a szövetségi államok jogait és az alkotmányos elveket.

A The Washington Post keddi számának karikatúrája szerint Terri Schiavo ágyától leágazik egy cső és a politikát táplálja.