Várhatóan csütörtökön tárgyalóasztalhoz ül a kirgiz kormányfő és a déli országrész több városát is hatalmában tartó ellenzék. Közben az államfő menesztette a belügyminisztert és a legfőbb ügyészt szerdán, majd kisebb ellenzéki tüntetést oszlattak fel a rendőrök Biskekben.

Rohamrendőrök oszlattak fel szerdán egy kisebb ellenzéki tüntetést a kirgiz fővárosban. Húsz tiltakozót őrizetbe vettek abból a körülbelül százfős csoportból, amely Biskek belvárosában gyűlt össze egy téren. A bukósisakos, pajzsos rendőrök előbb körbevették a tiltakozókat, majd távozásra szólították fel és sorfalat alkotva erővel kiszorították őket a térről.

Az akció előtt alig pár órával menesztette a belügyminisztert és a főügyészt Aszkar Akajev kirgiz államfő. Mint az elnök szóvivője bejelentette: Bakirdin Szubanbekov belügyminiszter és Maktibek Abdildajev főügyész helyére Kenekbek Ducsebajevet és Marat Szutalinovot nevezték ki. Ducsebajev eddig Biskek rendőrparancsnoka volt, míg Szutalinov az elnöki hivatal védelmi és biztonsági kérdéseiért volt felelős.

Nyikolaj Tanajev kirgiz miniszterelnök szóvivője bejelentette, találkozik a dél-kirgizisztáni tüntetőkkel, de megjegyezte, hogy a kormányfő nem tárgyal a bűnözőcsoportokkal. Tanajev helikopterrel utazik az ország második legnagyobb városába, Osba. Azt ugyanakkor még nem tudni, hogy a felkelők részéről ki foglal helyet a tárgyalóasztalnál. Egy kormányzati forrás szerint a hatalom és az ellenzék csütörtökön kezd párbeszédet, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) küldöttének, Lojze Peterle jelenlétében, akit szerda estére várnak Kirgíziába.

A tiltakozók ugyanakkor folytatták a terjeszkedést a dél-kirgíziai városokban, kedden Pulgomban kerítettek hatalmukba egy közigazgatási épületet. A kirgiz belügyminisztérium szóvivője, Nurdin Zsangarajev szerint háromszáz tüntető hatolt be az intézménybe, de azt nem tudni, fel voltak-e fegyverkezve. Narinben Kaszimov ellenzéki szóvivő ugyanakkor azt állítja, hogy a hatszáz fős tömeg békés eszközökkel foglalta el az épületet, miután a rendőrök átálltak az ő oldalukra.

A kirgiz ellenzék hetek óta követeli Aszkar Akajev elnök lemondását, kétségbe vonva a március 13-án lezárult parlamenti választások tisztaságát. A tiltakozó tömeg a hétvége óta több dél-kirgizisztáni városban is kormányzati, közigazgatási épületeket, illetve repülőtereket foglalt el, a főváros Biskekben azonban - a szerdai rövid megmozdulást kivéve - nem voltak tüntetések.

MTI/[origo]