Feliksz Kulov ellenzéki vezetőt választotta meg a kirgiz parlament csütörtök este a közép-ázsiai ország fegyveres erőinek vezetőjévé, mindazonáltal nem vehető bizonyosra, hogy ez törvényerőre is emelkedett-e. A szavazást az előző összetételű, meghosszabbított mandátumú törvényhozás felsőházában rendezték, a kirgiz ellenzék hatalomátvétele után ugyanis a legfelsőbb bíróság érvénytelenítette a vitatott tisztaságú februári-márciusi parlamenti választásokat, és az előző parlamentet ismerte el törvényesnek.

A felsőház képviselői szinte egyhangúlag, 44 "igen" szavazattal, két tartózkodás mellett választották meg Kulovot mindegyik kirgiz fegyveres testület vezetőjévé. Kulov korábban rendőrfőnök és a nemzetbiztonsági minisztérium vezetője volt. Ellenzéki tüntetők csütörtökön szabadították ki börtönéből, s ezt követően teljes erővel vetette bele magát a politikába. Olyan személyiségnek tekintik, aki képes lehet összefogni a megosztott kirgiz ellenzéki erőket, amelyeket leginkább a csütörtökön külföldre távozott és állítólag lemondott Aszkar Akajev elnök megdöntésének vágya tartott össze.

Egyelőre nem vehető bizonyosra, hogy Kulov megválasztása törvényerőre emelkedett-e. A döntést az alsóház még nem erősítette meg, holott a kirgiz törvények - mint felsőházi tagok is elismerték - ezt megkövetelik. A felsőház egyik képviselője elismerte: senki sem tudja, hogy most mi a törvényes.