Tizenötre emelkedett a British Petroleum (BP) legnagyobb amerikai olajfinomítójában történt robbanás halálos áldozatainak száma - közölte csütörtökön John Browne, a brit cég elnöke, hozzáfűzve, hogy száznál többen sérültek meg.

A Houston közelében közép-európai idő szerint szerda este fél kilenckor bekövetkezett hatalmas detonációt követően a helyi tömegtájékoztatási eszközök órákon át négy halottról tettek említést. Ezután sokáig 14 halottról szóltak a hírek, majd megtalálták még egy addig eltűntnek hitt dolgozó holttestét - közölte a BP. A robbanás oka továbbra sem ismeretes.

A tűzoltók három órán át küzdöttek a lángokkal, míg eloltották a tüzet. A mentőalakulatok ezt követően kezdték meg a leégett gyáregység átfésülését. A Galveston megyei hatóságok azt tanácsolták a környéken lakóknak, hogy maradjanak otthon, mert az üzemből lángok és sűrű fekete füst emelkedik a magasba.

A BP gyára 486 hektárnyi területen, Texas Cityben van, Houstontól 56 kilométerre délkeletre. Ez a finomító az amerikai olajtermelés 3 százalékát adja.