Moamer Kadhafi líbiai vezető látogatásra hívta meg Georgi Parvanov bolgár elnököt egy nappal azután, hogy megesküdött, nem engedi szabadon a halálra ítélt bolgár ápolónőket.

A meghívást a szófiai líbiai nagykövet kézbesítette, amikor Parvanov bekérette őt, és magyarázatot kért a líbiai vezető kijelentéseire.

Az algériai arab csúcson Kadhafi esküdözött, hogy nem engedi szabadon az ápolónőket, akiket egy líbiai bíróság halálra ítélt azzal a váddal, hogy szándékosan fertőztek meg líbiai gyerekeket az AIDS vírusával. "Megölték a gyerekeinket" - jelentette ki.

Az öt elítélt fellebbezett, és már éve van előzetes letartóztatásban. Parvanov elnök a líbiai nagykövetnek a meghívásra válaszul azt mondta: elvárja, hogy a líbiai bíróság részrehajlás nélkül vizsgáljon meg minden bizonyítékot, és ne vezessék politikai motívumok.

Szolomon Paszi bolgár külügyminiszter, aki csütörtökön kezd tárgyalásokat Washingtonban, fel fogja vetni a kérdést Condoleezza Rice amerikai külügyminiszternek - közölte a bolgár televízió.