Kártérítési pert indított az AP amerikai hírügynökség ellen öt amerikai katona és egyikük házastársa iraki börtönökben róluk és iraki foglyokról készült képek közzététele miatt - közölte ügyvédjük helyi idő szerint szerdán.

A képekből arra lehet következtetni, hogy a SEALs amerikai elitegységhez tartozó katonák kegyetlen, megalázó bánásmódban részesítettek foglyokat, például pisztolycsövet tartottak a fejükhöz, vagy a megbilincselt kezű fogoly hátán térdeltek.

A fotókat - több mint ezer másikkal együtt - a felperesek szerint eredetileg az egyik katona felesége tette fel saját honlapjára abban a hiszemben, hogy azok jelszóval védettek. Mint mondják, az AP azzal, hogy egy riportban felhasználta a képeket, veszélyeztette az azokon látható katonák életét, megsértette a honlaptulajdonos személyiségi jogait és a fotók készítőjének szerzői jogait.

A még tavaly decemberben indult perben a hírügynökség azzal érvel, hogy a képek - amelyeket nyilvános weboldalon találtak - közérdeklődésre tartanak számot, és ők sem letöltésükkel, sem közlésükkel nem sértettek törvényt. Továbbá azzal védekeznek, hogy a fotók nem szükségszerűen visszaéléseket ábrázolnak. Az ügyben érintett riporter szerint a hadsereg a hírügynökségtől kapott képek alapján vizsgálatot indított, s úgy találta, hogy a képek többsége törvényes hírszerzési célokra készült, és engedélyezett eljárásokat ábrázol.

A per helyi idő szerint szerdán a San Diegó-i szövetségi bíróság elé került, immár szerzői jogi beadvánnyal kibővülve - tájékoztatott James Huston, a felperesek ügyvédje. Ebben a vonatkozásban arról vitatkoznak a felek, hogy bejegyzett szerzői jog hiányában lehet-e képi anyagokat terjeszteni.