Először engedélyezték idén a szocialista korszakot is magába foglaló utóbbi kétszáz esztendő után a hatóságok Kubában a keresztény nagyhét péntekén a húsvéti körmeneteket - írta havannai jelentésre hivatkozva a mexikói La Jornada.

Mára a feledés homályába merült, hogy a XIX. század elején pontosan miért tiltották meg a Krisztus szenvedéseinek stációira emlékező keresztútjárásokat. A Fidel Castro vezette kormányzat mindenesetre ezúttal egy történelmi időre visszamenő tiltást oldott fel.

"Az elmúlt esztendőkben a katolikus parókiák külön-külön kérvényezték a körmenetek engedélyezését, eleddig sikertelenül. Ebben az évben a havannai történelmi városközponthoz tartozó összes egyházközösség kérelmet nyujtott be, eredménnyel" - olvasható a mexikói lapban Juan Miguel atyának, a Cristo del Buen Viaje (Jó útunk Krisztus) havannai plébánia vezetőjének nyilatkozata.

Nagypénteken ebből az óhavannai templomból indultak el a hívek a világörökség részét képező városrész keresztutcáinál elhelyezett 14 fakereszt által jelzett úton. Nem csak Havannában, hanem a 14 megye közül ötben is tarthattak körmeneteket.

Mint a La Jornada tudósításában írja: a katolikus egyháznak a forradalmi kormányzattal kialakult feszültségei miatt a hatvanas években az egyházi szertartásokat betiltották Kubában. Enyhítéseket 1997-ben, egy esztendővel II. János Pál pápa látogatását megelőzően vezettek be. A keresztútjárást - vagyis a körmenetet - azonban ebben az évben engedélyezték először.