A tavalyi évhez képest javult a nemzetiségek közötti viszony a Vajdaságban, és érezhetően csökkent az incidensek száma Orosz János tartományi kisebbségügyi helyettes titkár (miniszterhelyettes) szerint.

Pénteken Újvidéken járt a szerb parlamentnek a nemzetiségi viszonyokkal foglalkozó bizottsága, s a testület tagjai tárgyaltak Orosz Jánossal is. A megbeszélések után a vajdasági illetékes úgy vélekedett, hogy javult a nemzetiségek közötti viszony, és a tavalyi évhez képest az idén érezhetően csökkent a nemzeti alapú jogsértések száma, amelyek részben némely pártok tavalyi választási kampánya és a koszovói erőszakhullám miatt szaporodtak meg.

Góbor Zoltán, a vajdasági ombudsman helyettese úgy fogalmazott, hogy "szinte nullára" csökkent a nemzeti alapú incidensek száma. Egyetlen tömegverekedés történt, Törökkanizsán (Novi Knezevac), de ott is magyarok és szerbek egyaránt voltak mindkét oldalon - mondta Góbor.

A belgrádi média idézte Meho Omerovicot, a parlamenti testület egyik tagját, aki állítólag azt találta mondani, hogy romlott a viszony a két legnagyobb kisebbség, a magyarok és a bosnyákok között, s főképpen pénzhez köthető "technikai okokból" történt ez, a kétnyelvű dokumentumok nyomtatása körül jelentkező problémák miatt.

Ez utóbbi megállapításról a távirati iroda kikérte Józsa László, a Magyar Nemzeti Tanács (MNT) elnökének véleményét, aki értetlenkedve fogadta Omerovic kijelentését. Józsának - mint elmondta - fogalma sincs arról, hogy a szandzsáki bosnyák politikus minek alapján állítja azt, hogy megromlottak a kapcsolatok a bosnyákok és a magyarok között. Szerinte Omerovic vélhetően a bosnyák és a magyar közösségen belüli viszonyok megromlásáról beszélt, amit a média félreértett.

"Csak félreértésként tudom értékelni a nyilatkozatot, mivel gyakorlatilag lehetőség sincs arra, hogy konfliktus alakuljon ki a két nemzeti közösség között. A két kisebbség kizárólag a nemzeti tanácsokon keresztül tart kapcsolatot egymással, márpedig a magyar és a bosnyák nemzeti tanács közötti együttműködés több, mint tökéletes" - mondta Józsa, rámutatva, hogy a két kisebbséget 300-400 kilométer választja el egymástól, ráadásul nyelvi tekintetben sincs "súrlódási pontjuk".