Vád alá helyezték Csubajsz feltételezett merénylőjét

2005.03.25. 22:33

Moszkvai ügyészek pénteken vád alá helyezték Vlagyimir Kvacskov nyugalmazott vezérkari felderítő ezredest az orosz energiamonopólium vezére, Anatolij Csubajsz megölésére tett kísérletért.

A moszkvai ügyészség emellett fegyver és robbanószer tiltott birtoklásával is megvádolta az 57 éves ezredest, aki egyébként elismert aknaszakértő, és részt vett Afganisztán szovjet megszállásában is. A 49 éves Csubajsz március 17-én munkába menet épségben megúszta a támadást, amelynek elkövetői egy út mentén elhelyezett bombát robbantottak, és géppisztollyal megsorozták konvoját Moszkvától 40 kilométernyire nyugatra.

Kvacskovot a merénylet napján tartóztatták le moszkvai lakásában, ahol trotiltölteteket és egy vadászpuskát is találtak. A felesége nevén van az a zöld Saab, amelyet szemtanúk a helyszínen láttak. Az ezredes megtagadott bármiféle vallomástételt, de az Izvesztyija című lapnak ügyvédje útján küldött válaszaiban ártatlannak vallotta magát, míg a merényletet "favágó munkának" minősítette.

Csubajsz országos népszerűtlenségre tett szert az 1990-es évek vadprivatizációinak irányításával, amelyek két tucat oligarchát szupergazdaggá, milliókat pedig még szegényebbé tettek. Elemzők mégsem hajlottak a primitív ideológiai magyarázatra, hanem a merényletet inkább Csubajsz tágabb liberális politikusi tevékenységével hozták összefüggésbe a Jobboldali Erők Szövetsége (pragmatikus, a Kremllel való kompromisszumokra kész) szárnyának vezéralakjaként.

Sokan pedig az energiamonopólium reformjának ellenségei között sejtették a merénylet megrendelőjét. Ez az energiapiaci konkurenciát teremtő radikális átrendezés máris az eszközök nagyarányú újraelosztásával járt. De maga Csubajsz, - aki azt mondta, hogy tudja, ki áll a háttérben - elvetette ezt a verziót.

KAPCSOLÓDÓ CIKK