Belehalt a locsolásba egy lengyel asszony

2005.03.28. 21:05

Halálos áldozatot követeltek az egyre durvuló húsvét hétfői locsolkodási szokások Lengyelországban. Egy szívbeteg idős hölgyet locsoltak nyakon hideg vízzel, aki holtan esett össze, és valószínűleg egy szívroham végzett vele.

A rendőrség közlése szerint a délkelet-lengyelországi Stalowa Wolában egy 72 éves asszony életét vesztette, miután a templomból kijövet fiatalok egy csoportja vödrökből jéghideg vizet zúdított rá. A szívbeteg asszony a helyszínen a földre zuhant és meghalt, valószínűleg szívrohamban.

A húsvét hétfőt Lengyelországban egyre inkább vizes vagy nedves hétfőnek is nevezik, mivel elterjedt az a szokás, hogy fiatalok csoportokba verődve vödörszám zudítanak hideg vizet egymásra és a gyanútlan járókelőkre. Még a buszok és villamosok utasai sincsenek biztonságban, mert a megállóban lesben álló locsolóbandák "vízbombákat", azaz vizzel teli műanyagzacskókat hajítanak be a kinyíló ajtón át.

A durvuló locsolási szokások miatt húsvét hétfőn Lengyelország-szerte megerősítették a rendőri jelenlétet, hogy elejét vegyék a túlkapásoknak. Elővigyázatosságból már nagyszombaton elzárták az összes nyilvános víz- és tűzoltócsapot.

Hajdan a lengyel városokban is a kölnivel való locsolás ártalmatlan szokása dívott, az utóbbi években azonban a városokra is átterjedt a durvább - vizesvödrös - falusi módszer.