Félholtra vertek egy szerb házaspárt

2005.03.28. 16:37

Félholtra vertek hétfőn ismeretlen tettesek - feltehetően albán szélsőségesek - Koszovóban egy idős szerb házaspárt. A szerb kormány erélyesen tiltakozott a bűneset miatt.

A 71 éves férfit és 73 éves feleségét az északnyugat-koszovói Crkolez faluban, saját házuk udvarán támadták meg ismeretlen személyek, a belgrádi állami média szerint albán szélsőségesek. A két idős embert életveszélyes sérülésekkel, válságos állapotban szállították a Kosovska Mitrovica-i kórházba, ahol megműtötték őket. Mindketten súlyos fej- és mellkassérüléseket, illetve agyrázkódást szenvedtek. Az idős férfinak levágták egyik fülét, gerince tájékán megszúrták, az asszonynak pedig baltával sújtottak le a vállára.

A bűneset egy napon történt Sören Jessen-Petersennek, a tartományi ENSZ-misszió (UNMIK) vezetőjének belgrádi látogatásával. A brutális bűntény miatt a szerb kormány a legélesebben tiltakozott az UNMIK-nál, és követelte a tettesek mihamarabbi kézre kerítését. A kabinet szerint az idősödő házaspár "vad megveretése ismét csak arról tanúskodik, hogy milyen körülmények között élnek a szerbek Koszovóban". Crkolez vegyesen albánok és szerbek lakta falu, de jóformán csak idős szerbek maradtak a településen, amelynek peremén lakott az összevert idős házaspár.

KAPCSOLÓDÓ CIKK