Románia nem vonja ki csapatait Irakból

2005.03.28. 15:47

Az Irakba vezényelt 800 fős román katonai kontingensnél tett látogatást vasárnap Traian Basescu román államfő, az út részleteit "biztonsági megfontolásokból" titokban tartották - közölte egy nappal később az elnöki hivatal sajtószolgálata. Kormányzati berkekből korábban azt mondták, hogy Basescu hétfőn utazik Irakba.

"Románia nem tervezi csapatainak csökkentését, és továbbra is részt vesz az Irak újjáépítésére és stabilitásának megteremtésére létrehozott misszióban" - jelentette ki a román államfő az arab országban. Basescu, akit útjára elkísért Eugen Badalan, a román hadsereg vezérkari főnöke, "köszönetet mondott a katonáknak azokért az erőfeszítésekért, amelyeket a demokrácia térségbeli megszilárdításáért tesznek" - tudatta az elnöki hivatal.

Miközben az utóbbi időben az Egyesült Államok vezette koalícióhoz tartozó több ország is bejelentette, hogy kivonja csapatait Irakból, Bukarest úgy döntött, 100 katonával növeli az arab országban állomásozó 800 fős kontingensét. A CURS közvélemény-kutató intézet felmérésének hétfőn ismertetett adatai szerint Romániában a lakosság többsége (55 százalék) helyteleníti, hogy román katonák állomásoznak Irakban. A megkérdezettek 36 százaléka nyilatkozott úgy, hogy támogatja a román kontingens tartózkodását az arab országban. Traian Basescu iraki látogatását befejezve Afganisztánba utazott tovább. A közép-ázsiai országban zajló Tartós Szabadság hadműveletben 500 román katona vesz részt.

KAPCSOLÓDÓ CIKK