Izrael továbbra is fennhatósága alatt fogja tartani a ciszjordániai zsidó telepeket, és a kolóniaépítés is folytatódik, függetlenül az amerikaiak ezzel kapcsolatos fenntartásaitól - közölte Ariel Saron izraeli kormányfő.

A kormány heti ülésén, vasárnap a miniszterelnök leszögezte: a kolóniatömbök a palesztin területeket elválasztó határvonalon belül "Izrael kezén maradnak, és ezt világosan megmondtuk az amerikaiaknak" - idézte a minisztertanács hétfőn kiadott közleménye. Saron így folytatta: "Ez az álláspontunk, akkor is, ha fenntartásokat vált ki az ő részükről. ... Nem várhatjuk el tőlük, hogy kimondott formában elfogadják, hogy a telepeken szabadon építkezhetünk".

Az amerikaiak mindig bírálták az építkezéseket a telepeken, most is ezt teszik - utalt Saron Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter kritikus szavaira, amelyekkel arra reagált a múlt héten, hogy Izrael bejelentette: további 3500 lakást fog építeni Maale Adumimban, a Jeruzsálem mellett fekvő városnyi kolónián. Bíráló szavai után az izraeli állami rádiónak nyilatkozva Rice elutasította azt az értelmezést, hogy bármiféle nézetkülönbség volna az Egyesült Államok és Izrael között a ciszjordániai teleptömbök fenntartását illetően.