A román külügyminisztérium elemzi a Prima TV román kereskedelmi televízió három munkatársa esetleges iraki eltűnésére vonatkozó értesüléseket. "Valamennyi állami szervet riasztották és készek a probléma megoldására" - mondta a román államfő. 

A Prima TV tájékoztatási igazgatója, Dan Dumitru elmondta, hogy a televíziót hétfőn röviddel este hét óra előtt hívták fel telefonon, arabul beszélő hangokat hallottak, valamint Marie-Jeanne Ion újságírónő hangját, aki angol nyelven azt kiáltotta: "ne öljenek meg, újságírók vagyunk, nincs pénzünk". A telefonhívás után az újságírónő SMS-üzenetet küldött, amelyben ez állt: "Elraboltak bennünket. Ez nem tréfa. Segítsetek rajtunk" - jelentette a Mediafax hírügynökség.

A forgatócsoport öt napja tartózkodott Irakban, és többek között interjút készített Ijád Allávi iraki kormányfővel is.

Az Irakban és Afganisztánban tett látogatásáról visszatérve Traian Basescu Otopeni repülőtéren közölte, hogy "valamennyi állami szervet riasztották és készek a probléma megoldására". Mint mondta, a szövetséges országok titkosszolgálatait is értesítették az eltűnésekről.

Tariceanu kormányfő annyit közölt, hogy a rendelkezésére álló információk szerint a három újságíró eltűnését olyan övezetből jelentették, ahol inkább a bűncselekmények, mintsem az túszejtések a gyakoriak. "Amíg nem kaptunk semmilyen követelést, nem beszélhetünk túszejtésről" - fogalmazott.

Az incidens egy nappal azután történt, hogy Traian Basescu látogatást tett Irakban, ahol mintegy 800 román katona teljesít szolgálatot a többnemzetiségű erő kötelékében. Az elnök a látogatás során közölte: Románia nem kívánja csökkenteni iraki kontingensét és továbbra is részt vesz az iraki újjáépítést és stabilizációt célzó küldetésekben.