Tíz év börtönt kért a moszkvai ügyészség Mihail Hodorkovszkijra, a feldarabolás alatt álló Yukos olajcég volt vezérére adózás alóli kibújásért és nagy összegű csalásért.

Dmitrij Sohin államügyész a maximális tíz év kirovását kérte Hodorkovszkij üzlettársára, Platon Lebegyevre is, súlyosbító körülményként hangsúlyozva, hogy bűnszövetkezetet hoztak létre, és szorgalmazva vétkességük kimondását okirathamisításban is.

Sohin továbbá indítványozta Hodorkovszkij és Lebegyev vagyonának kisajátítását az államnak általuk okozott kár jóvátételére. Ugyanakkor kezdeményezte egy másik csalási vád - egy 1994-ben privatizált műtrágyagyár 20 százalékos pakettjének elsikkasztása - ejtését, mert ez a vádpont elévült.

Hodorkovszkij 2003 októbere, Lebegyev 2003 júliusa óta van vizsgálati fogságban. Hodorkovszkij egy éve még Oroszország leggazdagabb emberének számított, és Lebegyevet is a dollármilliárdosok közé sorolták.

Perükkel párhuzamosan az orosz hatóságok a Yukost mértéktelen adóhátralék megfizetésével sújtották, s ennek egy része fejében fő termelő egységét már elárverezték. A Yuganskneftegazt az állami Rosneft szerezte meg, amelynek igazgatótanácsi elnöke Igor Szecsin, az elnöki adminisztráció helyettes vezetője.

A Yukos és főrészvényesei elleni kampányt általános vélemény szerint a Kremlből ösztönözték Hodorkovszkij politikai ambícióinak letörésére és a stratégiai olajszektor ellenőrzésének újbóli megerősítésére.

Igor Suvalov elnöki tanácsadó épp kedden elismerte: a Yukos elleni eljárásokkal a Kreml példát kívánt statuálni a többi cégnek, amelyek szintén jogi sémákat használtak az adózás alóli kibújásra, gátolva az államot szociális kötelezettségeinek teljesítésében.

A jogi-politikai kampány megriasztotta a nyugati befektetőket, akik a többi orosz cég által követendő példát láttak a Yukosban. Az Európa Tanács és az amerikai kormány kétségbe vonta Hodorkovszkij perének jogszerűségét. Mindamellett sok orosz szemében Hodorkovszkij ma is a két tucat oligarcha közé tartozik, akik az 1990-es évek vadprivatizációiban a hazai ipar nagy szeleteit szerezték meg, miközben milliók jutottak még mélyebb szegénységbe.

Arra az esetre, ha a bíróság netán túl enyhe büntetést róna ki Hodorkovszkijra, az ügyészek tartanak tartalékban egy decemberben indított pénzmosási ügyet is, amelyben ugyancsak tíz évig terjedő elzárással sújthatják.