Több ezer áldozata lehet az indonéz földrengésnek

2005.03.29. 15:56

Az már biztosan tudható, hogy legalább négyszáz halottja van annak a földrengésnek, amely hétfőn rázta meg az indonéz szigetvilágot. A halálos áldozatok száma ugyanakkor elérheti a kétezret is. A természeti katasztrófa a legnagyobb kárt Nias szigetén okozta, ahol kedden már megkezdődtek a mentési munkálatok. A Magyar Speciális Mentők kedden indítanak mentőcsapatot a katasztrófa sújtotta térségbe.

Legkevesebb négyszáz halottja van annak az indonéziai földrengésnek, amely helyi idő szerint hétfő éjszaka történt az indonéziai Szumátra közelében. A Richter-skála szerinti 8,7-es erősségű földmozgás a Szumátrától mintegy 125 kilométerre nyugatra található Nias szigetet sújtotta leginkább, ahol a halálos áldozatok száma kedden elérte a 330-at. A Szumátra közelében fekvő Simeuluén pedig mintegy százan váltak a földrengés áldozatává - közölte az indonéz egészségügyi minisztérium. A katasztrófának külföldi áldozatai nincsenek.

A hétfő éjjeli földmozgást néhány órával később két nagy erejű utórengés követte, mindkettőt több száz kilométerre Banda Aceh tartományi székhelytől délre észlelték. Jusuf Kalla indonéz alelnök a BBC-nek elmondta: a természeti katasztrófa halálos áldozatainak száma csak Nias szigetén meghaladhatja az ezret.

A közel 300 ezer áldozatot követelő karácsonyi 9,2-es földrengéssel ellentétben a mostani földmozgás nem gerjesztett heves szökőárt, mint azt várták. Ennek ellenére a térségben cunamiradót rendeltek el, amit később le is fújtak. Mindössze a Szumátra szigetétől nem messze fekvő Simeulus szigetét érte három méter magas hullámokkal kísért cunami, valamint Ausztrália nyugati partjainál észleltek a szokásosnál hevesebb hullámzást. A simeuluei szökőár tetemes anyagi károkat okozott, de halálos áldozatokról, illetve sérültekről nem érkezett jelentés.

Nias szigetén a legnagyobb város, Gunungsitoli épületeinek 30 százaléka megrongálódott. Korábban a helyi hatóságok még 80 százalékosra becsülték a pusztulást a sziget fővárosában. Kedden délután a mentők megkezdték a holttestek összegyűjtését Nias szigetén, az első órákban 330-at találtak, az áldozatok száma azonban várhatóan növekedni fog. A rossz időjárás és Nias repülőterének összetöredezett betonja ellenére sikerült leszállnia három segélyszállító repülőgépnek, amely gyógyászati anyagokat és felszereléseket vitt a szigetre. A BBC szerint a sziget legnagyobb városában a földrengés következtében az utak összeomlottak, a vízvezetékek pedig meghibásodtak, 20 ezer embert elzárva ezzel az ivóvíztől.

Az ENSZ kedden várhatóan helikoptereket küld a térségbe a földrengés okozta károk felmérésére - jelentette be Jan Egeland. A humanitárius ügyekben illetékes ENSZ-főtitkárhelyettes szerint a decemberi szökőár óta életbe léptetett segítségnyújtási program várhatóan elegendő lesz a főbb szükségletek kielégítésére. Az ENSZ-főtitkárhelyettes hozzátette: az új földrengés miatt várhatóan lassabban folytatódhatnak a már folyamatban lévő újjáépítési munkák.

Genfben egy ENSZ-szakértő közölte, hogy kedden már részben használni lehetett azt a szökőár-előrejelző rendszert, amit a nagy karácsonyi cunami után kezdtek el kiépíteni a térségben. Bár csak 2006 közepére lesz teljesen kész, a már létrehozott összeköttetések révén hétfőn több kormányt is értesítettek vele a földrengésről. Később pedig abban nyújtott segítséget, hogy biztonságosan le lehessen fújni a cunamiveszélyt.

Ausztrália, Japán és Szingapúr már jelezte, hogy kész katonái esetleges visszaküldésére a mentési munkálatokhoz. Tábori kórházat, szállítóhajót és repülőgépeket, helikoptereket ajánlottak fel. A NATO egyik szarajevói szóvivője bejelentette, hogy a Boszniában használt és ott feleslegessé vált gyors hídépítő berendezéseket átküldik Indonéziába, ahol a megrongálódott infrastruktúra újjáépítését segítik majd vele.

Előző
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKK