Meglepően nagy arányban teszik harcképtelenné az iraki gerillák az Abrams harckocsikat kezdetleges aknákkal és vállról indítható páncéltörő gránátokkal a USA Today szerdai beszámolója szerint.

A hidegháborús Abramsot úgy tervezték, hogy a legjobb szovjet harckocsik tüzének is ellenálljon, a vastag elülső páncél azonban Irakban nem nyújt hatékony védelmet, mivel a gerillák hátulról és fölülről támadnak páncéltörő rakétákkal és alulról aknák robbantásával.

Az 1991-es öbölháború csatáiban az amerikai hadsereg 18 Abrams harckocsit veszített, és egyetlen páncélos sem halt meg. A 2003. márciusi invázió óta viszont már 80 harckocsi vált használhatatlanná, s azokat vissza kellett szállítani az Egyesült Államokba. Öt amerikai harckocsizó vesztette életét az Abramsok belsejében út menti aknák robbanása következtében, tízen pedig úgy haltak meg, hogy a levezető nyílásban állva fél testük fedetlen volt. A hadsereg más, sebezhetőbb járműihez képest ez még mindig a legalacsonyabb veszteségi arány. Az Irakban használt és a gerillák ellen nagy gyakorisággal bevetett 1100 Abrams harckocsinak több mint a 70 százalékát érte ellenséges tűz, de a legtöbb esetben csak kisebb károk keletkeztek a 69 tonnás behemótokban.

A lap forrásai nem részletezték a harckocsik elleni támadások módszereit, hogy ne adjanak ötletet az ellenségnek. A lapnak nyilatkozó Russ Gold ezredes csak annyit mondott, hogy a lázadók ismerik az Abrams gyenge pontjait. A hadsereg közben megkezdte az Abramsok korszerűsítését, így hatékonyabb védelmet akarnak biztosítani a harckocsi hátsó motorházának.