Az al-Dzsazíra felvételt mutatott be a román újságírókról

2005.03.30. 23:54

Az al-Dzsazíra katari hírtelevízió videofilmet mutatott be szerdán, amelyen az Irakban egy ismeretlen csoport által elrabolt három román újságíró volt látható. A román kormány közölte: mindent megtesz a túszok kiszabadítása érdekében.

A felvételen a hétfőn Irakban elrabolt újságírókat, valamint egy negyedik, azonosítatlan személyt lehetett látni a földön ülve egy fal előtt, amelyet feltehetően takarók borítottak. Két, arcát kendővel eltakaró, fején hagyományos arab kendőt viselő férfi fegyvert fogott a túszokra. A farmernadrágot viselő túszok egészségi állapota a felvétel szerint jó. Az újságírónő haját kendő takarta.

A Prima TV magánkézben lévő televízió 32 éves újságírónőjét, Marie-Jeanne Iont és 30 éves operatőrét, Sorin Miscocit, valamint a 37 éves Ovidiu Ohanesiant, a Romania Libera című napilap újságíróját akkor rabolták el, amikor Traian Basescu román elnök látogatást tett Irakban és Afganisztánban. A román kormány közölte: mindent megtesz a túszok kiszabadítása érdekében.

Az elmúlt évben több mint 150 külföldi állampolgárt ejtettek túszuk Irakban. Legtöbbjüket tárgyalások után vagy váltságdíj fejében elengedték, egyharmadukat viszont megölték a túszejtők.

KAPCSOLÓDÓ CIKK