A levegő porszennyezésének csökkentése érdekében azonnali intézkedésként német kormánypárti és ellenzéki politikusok egyaránt felvetették a vasárnapi autóhasználati tilalom bevezetését. A levegő portartalmára vonatkozó uniós előírások értelmében megszabott éves határértéket München és Stuttgart már márciusban kimerítette.

A magánautók vasárnapi kitiltását Németországban az illetékes szervezetek szinte mindegyike támogatja, igaz, azzal a ikötéssel, hogy ez csak átmeneti megoldás lehet. A szövetségi környezetvédelmi hivatal a dízel koromszűrők elterjesztését szorgalmazza a szűrőkkel szerelt új autók vásárlásának ösztönzése révén. Ezt a kezdeményezést viszont az FDP soraiból vették össztűz alá.

A Zöldek közlekedési szakértője Franziska Eichstädt-Bohlig megvitatásra érdemesnek tartja a magán autóhasználat vasárnapi betiltását szükségintézkedésként. "Hosszabb távon azonban a probléma gyökeréig hatoló kezdeményezéseket kell tenni" - mutat rá a Bild napilapnak adott interjújában. A német városok és települések szövetségének ügyvezetője Gerd Landsberg a Südwestrundfunk rádióállomásnak azt nyilatkozta, hogy hosszú távon kielégítő megoldást csak az elkerülő utak építése és a tömegközlekedési hálózat fejlesztése jelenthet. A CSU környezetvédelmi szakértője Josef Göppel szintén helyes intézkedésnek tartaná a vasárnapi autóforgalom betiltását. "Még ennél is fontosabb azonban, hogy a német autóipar mihamarabb megkezdje a koromszűrők beépítését kocsijaikba" - mondta.